Ομιλία Δημάρχου στον Δημόσιο Απολογισμό

Written by geroskipou on . Posted in Τελευταία Νέα

Ομιλία Δημάρχου Γεροσκήπου

στον Δημόσιο Απολογισμό για το Έτος 2012

Αξιότιμοι κύριοι βουλευτές, συνάδελφοι Δήμαρχοι, αγαπητά μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, κύριοι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων, κύριε Πρόεδρε του ΕΒΕ Πάφου, εκλεκτοί προσκεκλημένοι, αγαπητοί συνδημότες και συνδημότισσες, φίλοι των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης,

σας καλωσορίζω και ταυτόχρονα σας ευχαριστώ, για τη σημερινή σας παρουσία στο Δημόσιο Απολογισμό του Δήμου Γεροσκήπου, για το έτος 2012.

Πρώτα απ’ όλα, να μου επιτρέψετε να εκφράσω τις ειλικρινείς μου ευχαριστίες προς όλα ανεξαιρέτως τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου για τον υψηλό βαθμό υπευθυνότητας και συνεργασίας που επέδειξαν στις συνεδρίες της ολομέλειας και, φυσικά, στους Τμηματάρχες και το υπόλοιπο εργατικοϋπαλληλικό προσωπικό του Δήμου για τη σημαντική τους συμβολή στην υλοποίηση των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου και την κατανόηση που επέδειξαν σε μέτρα που λήφθηκαν και τους επηρέαζαν άμεσα.

 

 

Κυρίες και Κύριοι,

Από τις πρώτες κιόλας μέρες ανάληψης των καθηκόντων του νέου Δημοτικού Συμβουλίου, δυστυχώς επιβεβαιώθηκε η ήδη υπάρχουσα δεινή οικονομική κατάσταση του Δήμου Γεροσκήπου.

Μέσα από μια εποικοδομητική συνεργασία, Δημάρχου, Δημοτικού Συμβουλίου και Δημοτικής Υπηρεσίας, καταρτίστηκε σχέδιο δράσης για εξυγίανση των οικονομικών του Δήμου, τα οποία επιδεινώθηκαν λόγω της οικονομικής κρίσης και όχι μόνο.

Εφαρμόσαμε δύο πακέτα μέτρων οικονομικής εξυγίανσης, στις 13/01/2012 και στις 08/05/2012. Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβλήθηκαν και εξακολουθούν να καταβάλλονται, η επιδείνωση της οικονομικής κρίσης είχε και ως επακόλουθο, την περαιτέρω μείωση των εσόδων του Δήμου, με πιο χαρακτηριστική αυτή της κρατικής χορηγίας, αλλά και την αύξηση των εξόδων μας, όπως η αύξηση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, των καυσίμων, των επιτοκίων και των τόκων.

Η λήψη περαιτέρω μέτρων βελτίωσης των οικονομικών του Δήμου αποτελεί μονόδρομο για τον Δήμο μας, αν θέλουμε να εξέλθουμε του οικονομικού αδιεξόδου.

Την ίδια ώρα, μέσα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, προσπαθούμε να εκμεταλλευτούμε τα όποια περιθώρια υπάρχουν για την ανάπτυξη του Δήμου μας, προωθώντας τα πολεοδομικά μας έργα και σχεδιάζοντας παρεμβάσεις, με έργα μικρής κλίμακας, που έχουν όμως μεγάλη σημασία για τη βελτίωση του επιπέδου ζωής των δημοτών. Ταυτόχρονα, καταβάλλουμε προσπάθειες που στοχεύουν στην αναβάθμιση, των παρεχόμενων προς τους δημότες, υπηρεσιών, αξιοποιώντας το ανθρώπινό μας δυναμικό.

Οι 608 αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, με ποσοστό υλοποίησης της τάξης του 95%, και οι καθιερωμένες εβδομαδιαίες συσκέψεις Δημάρχου και υπηρεσιακών του Δήμου, με σκοπό την επίλυση θεμάτων της καθημερινότητας, αποδεικνύουν στον ύψιστο βαθμό τη θέληση, αλλά και την αφοσίωση όλων, για ουσιαστική βελτίωση του επιπέδου ζωής των δημοτών της Γεροσκήπου.

Για την καλύτερη και άμεση εξυπηρέτηση των δημοτών μας, προχωρήσαμε, μάλιστα, στη λειτουργία του Γραφείου Εξυπηρέτησης του Δημότη.

Μέσα σε αυτά τα, ομολογουμένως στενά, οικονομικά πλαίσια, σχεδιάσαμε και υλοποιούμε ένα πρόγραμμα ασφαλτοστρώσεων των δρόμων της Γεροσκήπου. Για το σκοπό αυτό, μετά από επίπονες προσπάθειες, καταφέραμε να εξασφαλίσουμε το χρηματικό ποσό των 200.000 ευρώ από το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Πάφου. Οι εργασίες των ασφαλτοστρώσεων έχουν ήδη ξεκινήσει και θα καλύψουν σε μια πρώτη φάση δέκα οδούς.

Οικονομικά

Δεν έχω σκοπό να σας κουράσω με λεπτομερή ανάλυση των οικονομικών καταστάσεων του Δήμου Γεροσκήπου καθώς όλα τα αναλυτικά στοιχεία συμπεριλαμβάνονται στον απολογισμό που κρατάτε στα χέρια σας, τον οποίο μπορείτε να μελετήσετε όποτε θέλετε.

Επιτρέψτε μου όμως να αναφερθώ σε γενικές γραμμές και πολύ σύντομα, στην οικονομική κατάσταση που παραλάβαμε την 01/01/2012 και σε αυτήν που βρισκόμαστε σήμερα, ένα χρόνο μετά.

Εφαρμόσαμε, λοιπόν, το Σχέδιο Δράσης για εξυγίανση των Οικονομικών του Δήμου μας από τις πρώτες κιόλας μέρες ανάληψης των καθηκόντων μας και έχουμε καταφέρει να αντιστρέψουμε την αρνητική οικονομική πορεία του Δήμου, σε θετική.

Λόγω της οικονομικής κρίσης, είχαμε: α) μείωση των εσόδων μας της τάξης των 611.191 ευρώ (κρατική χορηγία €372.020, χορηγίες για εκδηλώσεις €69.351, αθλητικών εγκαταστάσεων €64.655 και άλλα), β) αύξηση των εξόδων μας που ανήλθε στις 192.188 ευρώ (ηλεκτρισμός €66.702, καύσιμα και άλλα) και γ) επιπρόσθετη αποκοπή από την κρατική χορηγία ύψους 184.000 ευρώ, η οποία χρησιμοποιήθηκε για πληρωμή των αποζημειώσεων της Λεωφ. Αρχ. Μακαρίου. Δηλαδή, από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, το οικονομικό πλήγμα που δέχθηκε ο Δήμος μας, ανήλθε στις 987.379 ευρώ.

Με τα μέτρα που έχουμε πάρει, καταφέραμε να αυξήσουμε τα έσοδα μας κατά 400.000 ευρώ και να μειώσουμε τα έξοδα μας 720.000. Συνολικά, δηλαδή, 1.120.000 ευρώ. Στη μείωση των εξόδων μας συμπεριλαμβάνονται μειώσεις μισθών, υπερωριών, επιδομάτων €80000, μειώσεις χορηγιών και συνεισφορών €108000, μειώσεις εξόδων στα πολιτιστικά κατά €102000, μειώσεις στις αθλητικές και άλλες εκδηλώσεις κατά €170000, κ.ά.

Πετύχαμε μείωση των δόσεών μας από 1.392.896 ευρώ σε 1.213.704, δηλαδή κατά 179.192 ευρώ, καθώς επίσης και των δανείων μας, από 9.106.243 ευρώ σε 8.308.888, δηλαδή κατά 797.355 ευρώ.

Όλες οι πιο πάνω ενέργειες μας βοήθησαν σημαντικά και την ταμειακή ρευστότητα του Δήμου μας.

Σε σχέση με τα οικονομικά του Δήμου, θα πρέπει, επίσης, να σημειωθεί ότι ετοιμάστηκαν και ελέγχθηκαν από τη Γενική Ελέγκτρια της Δημοκρατίας οι ισολογισμοί των ετών 2005, 2006 και 2007, οι οποίοι ήταν καθυστερημένοι. Σύντομα θα ετοιμαστούν και οι υπόλοιποι ισολογισμοί, γεγονός που θα ενισχύσει τη διαφάνεια και θα βοηθήσει τον Δήμο στον προγραμματισμό του.

 

Αναπτυξιακά Έργα.

Τα δημοσιονομικά δεδομένα και η οικονομική κατάσταση μπορεί να μην επέτρεψαν την εκτέλεση ή την προσφοροδότηση έργων, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι προσπάθειες και η πρόοδος για επικαιροποίηση και ωρίμανση των προωθούμενων έργων έχουν ατονήσει. Αντίθετα, χρόνια προβλήματα και άλλα εμπόδια, ξεπερνιούνται μεθοδικά, προκειμένου να μπορέσουμε να έχουμε αδειοδοτημένα και ώριμα σχέδια έργων αντί για τίτλους έργων στα κανάλια της γραφειοκρατίας και των προβλημάτων.

Στρατηγικά, και στην υψηλότερη προτεραιότητα του Δημοτικού Συμβουλίου, έχει τεθεί η έναρξη των εργασιών για τον Συνδετήριο Δρόμο, τον δρόμο που θα ενώνει το κέντρο της Γεροσκήπου με την Τουριστική Περιοχή. Η συμπλήρωση της μελέτης, η ετοιμασία εγγράφων για προσφοροδότηση, καθώς επίσης και οι διαδικασίες απαλλοτριώσεων, είναι τα προαπαιτούμενα και προς αυτό κινούμαστε μεθοδικά. Τα προβλήματα στον σχεδιασμό έχουν εντοπιστεί και ξεπεραστεί. Έχει, έτσι, εξασφαλιστεί, κατά το δυνατόν, ισομερής επηρεασμός των ιδιοκτησιών με στόχο να ασκήσουμε τις απαραίτητες πιέσεις προκειμένου το έργο, να συμπεριληφθεί στους αναθεωρημένους προϋπολογισμούς του κράτους για το 2013 ή στους προϋπολογισμούς του 2014.

Σε εξέλιξη βρίσκονται, όμως, και άλλα ποιοτικά έργα και σημειακές παρεμβάσεις μικρότερου κόστους, τα οποία όμως, με την εμπλοκή εθελοντών, αποκτούν μεγαλύτερη σημασία και αξία.

Τα έργα αυτά αφορούν:

·       Την επαναχρησιμοποίηση της παλαιάς αποθήκης του Δήμου στο πυρήνα και τη μετατροπή της σε πινακοθήκη: Η εργασία βασικά θα γίνει από συνεισφορές χορηγών. Ήδη έχουν εξασφαλιστεί €12.500, ενώ όλες οι  αναγκαίες μελέτες εκπονούνται δωρεάν από Αρχιτέκτονα, Μηχανολόγο και Ηλεκτρολόγο. Οι βασικές οικοδομικές εργασίες θα διεξαχθούν από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και το έργο, εκτιμάται ότι θα συμπληρωθεί μέχρι τον Απρίλιο του 2013. Ο Δήμος, στην παρούσα φάση, αναζητεί και νέους χορηγούς, κάτι για το οποίο, εκφράζω την αισιοδοξία μου ότι θα καταστεί εφικτό.

·       Την επαναχρησιμοποίηση του Κοινοτικού Σταδίου και την αναβάθμιση του χώρου στάθμευσης: Μέσα από επίμονες προσπάθειες, όλα τα θέματα εκμισθώσεων των  Τ/Κ τεμαχίων στο συγκεκριμένο  χώρο, που αφορούν και το χώρο στάθμευσης, έχουν επιλυθεί. Για το χώρο του Κοινοτικού Γηπέδου Γεροσκήπου, καταβάλλονται προσπάθειες προκειμένου να δοθεί προς χρήση στο κοινό. Τόσο ο χώρος όσο και η περιοχή, μετά τις εργασίες κατεδάφισης του περιτοιχίσματος, έχουν αποκτήσει νέα αίσθηση. Ο χώρος, με ελάχιστο κόστος, θα δοθεί προς χρήση στο κοινό ως ένας  ποιοτικός ανοικτός χώρος άθλησης και κοινωνικής δραστηριότητας, ενώ, ταυτόχρονα, θα βελτιωθεί περαιτέρω η αισθητική στη περιοχή που γειτνιάζει με την πλατεία και τον κύριο χώρο στάθμευσης, καθώς επίσης και τον δρόμο που αποτελεί τη βόρεια πύλη του Δήμου από τον αυτοκινητόδρομο.

·       Το Μονοπάτι της Φύσης, παρά τη “Τζιεφαλή τ’ Αθρώπου”, το οποίο δημιουργείται ανέξοδα. Σε πρώτη φάση το μονοπάτι θα έχει μήκος περί τα 800 μ. Η προοπτική του είναι μεγάλη, καθώς θα αποτελέσει μέρος ενός τεράστιου δικτύου που θα συνεχίζει παραποτάμια και θα φθάνει στη θάλασσα, είτε ανατολικά από τον Κοτσιάτη είτε δυτικά από το αργάκι Λιμνάρια. Στη διαδρομή του, το μονοπάτι παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον, με ιδιαίτερη έμφαση στη χλωρίδα και τη γεωμορφολογία. Στόχος του Δήμου παραμένει όπως, μέχρι τα τέλη Μαρτίου, λειτουργήσει στην απλή του μορφή, ενώ τα θέματα χαρτογράφησης, σημείων παρατήρησης, κιόσκι, πινακίδες κ.λπ., θα υλοποιηθούν σε δεύτερη φάση με ενημέρωση και εμπλοκή τόσο των κρατικών υπηρεσιών όσο και την ενεργή και εθελοντική δράση των Οικολόγων Περιβαλλοντιστών της επαρχίας μας.

Στη συνέχεια, θα αναφερθώ σε κάποιες άλλες δράσεις μας:

Πρόγραμμα «Υιοθετώ»: Πρώτος ανά το παγκύπριο ο Δήμος Γεροσκήπου κωδικοποίησε και έβαλε σε εφαρμογή το σχετικό πρόγραμμα «υιοθεσίας», που στόχο έχει οργανωμένα σύνολα, σχολεία, επιχειρήσεις και μεμονωμένα πρόσωπα, μέσα από κάποιους κανόνες που θα αποδέχονται και θα προσυπογράφουν, να υιοθετούν Πράσινα ή Πάρκα. Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 13 αιτήσεις υιοθεσίας. Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα δεν αναπαράγει δικαιώματα οικειοποίησης σε κανέναν πέραν της εθελοντικής προσφοράς.   

 

Μελέτη Εξοικονόμησης Ενέργειας: Η μηνιαία δαπάνη του Δήμου σε ηλεκτρική ενέργεια ανέρχεται στις είκοσι χιλιάδες ευρώ και καλύπτει δημοτικά κτήρια, εγκαταστάσεις και οδικό φωτισμό. Πρέπει να γίνουν εξοικονομήσεις και έγιναν προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση. Τώρα γίνονται δύο παράλληλες μελέτες για εξοικονόμηση ενέργειας με την ελπίδα να έχουμε και εδώ το αναγκαίο συμμάζεμα, χωρίς να χάσουμε τη ποιότητα και τον αναγκαίο φωτισμό σε δημόσιους χώρους. 

Εγκατάσταση συστήματος για τηλεματική διαχείριση του στόλου οχημάτων του Δήμου:Προχωρήσαμε και από 1-1-13 λειτουργούμε το γνωστό GPS σε όλα τα οχήματα του Δήμου, με στόχο την εξοικονόμηση των δαπανών σε καύσιμα, τον περιορισμό των άσκοπων μετακινήσεων των υπαλλήλων μας και τον αποτελεσματικό έλεγχο διαφόρων παραμέτρων στη λειτουργία του Δήμου.

 

Παροχή Υπηρεσιών / Άδεια Χρήσης Χώρου προς ενοικίαση ποδηλάτων: Με προσφορές ανατέθηκε η παροχή της υπηρεσίας ενοικίασης ποδηλάτων στην τουριστική περιοχή και την πλατεία, με στόχο να φέρουμε τον τουρίστα και τον κάθε ενδιαφερόμενο στην πλατεία και το αντίστροφο.

Παράλληλα, μεθοδικά και με προτεραιότητα, εργαζόμαστε για τα πιο κάτω έργα που στρατηγικά τα χωρίζουμε σε:

Α. ΩΡΙΜΑ ΕΡΓΑ.

Β. ΣΕ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΩΡΙΜΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2013.

Γ. ΣΕ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΟΙ ΜΕΛΕΤΕΣ.

Δ. ΕΡΓΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ ΜΑΣ.

Υγεία – Καθαριότητα – Περιβάλλον

Η βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών μας αποτελεί προτεραιότητα του Δημοτικού Συμβουλίου Γεροσκήπου. Στο σύντομο αυτό χρονικό διάστημα έχουμε φροντίσει για τον καθημερινό καθαρισμό και ευπρεπισμό της πόλης μας. Το κόψιμο χόρτων, η απομάκρυνση αχρήστων, η φροντίδα του πρασίνου και η επίλυση προβλημάτων οχληρίας βρίσκονται στο καθημερινό μας πρόγραμμα.

Ευαισθητοποιημένοι στα θέματα ανακύκλωσης, συνεργαζόμαστε με την Green Dot Cyprus και προγραμματίζουμε σεμινάρια στα σχολεία σχετικά με την κομποστοποίηση οργανικών απορριμμάτων, καθώς και με την ανακύκλωση συσκευασιών, ρουχισμού και ηλεκτρικών συσκευών.

Οι υπηρεσίες μας ήδη εφαρμόζουν προγράμματα ελέγχου και καταπολέμησης εντόμων και τρωκτικών σε κοινόχρηστους χώρους, καθώς και σε ευαίσθητες περιοχές όπως είναι τα αργάκια, το Αγρόκτημα Γερμανίνας και σε σπηλιές στα βραχώδη υψώματα της Γεροσκήπου.

Το καλοκαίρι δώσαμε έμφαση στον καθαρισμό και ευπρεπισμό των παραλιών μας, τις οποίες επισκέπτονταν καθημερινά για μπάνιο εκατοντάδες λουόμενοι. Προσπάθειά μας είναι τον επόμενο καλοκαίρι να παρουσιάσουμε μια πολύ καλύτερη εικόνα σχετικά με τις υπηρεσίες και διευκολύνσεις που θα παρέχονται στην περιοχή. Ως γνωστόν, δύο από τις παραλίες μας είναι βραβευμένες με την Γαλάζια Σημαία που είναι σύμβολο υψηλής ποιότητας και καλής οργάνωσης της ακτής.

Προγραμματίζουμε εντός Μαρτίου τον καθαρισμό και απολύμανση των ντεποζίτων – υδραγωγείων του Δήμου, καθώς και άλλων επιλεγμένων σημείων του δικτύου ύδρευσης.

 

Πολιτισμός – Εκδηλώσεις

 

Ο καταρτισμός και η υλοποίηση πολιτιστικών προγραμμάτων και εκδηλώσεων αποτελεί θεμελιώδη προτεραιότητα για τον Δήμο μας από τον καιρό της ίδρυσής του γιατί πιστεύουμε ότι το κεφάλαιο πολιτισμός αποτελεί σημαντικότατο μοχλό προόδου μιας κοινωνίας. Παρόλη τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, ο Δήμος Γεροσκήπου έχει έμπρακτα αποδείξει ότι ο πολιτισμός βρίσκεται διαρκώς στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός του και οι εκδηλώσεις και οι δράσεις που τον προάγουν αποτελούν ουσιαστικό κομμάτι της ίδιας της ύπαρξης και λειτουργίας του. Με τις πολιτιστικές παρεμβάσεις του, και παρά τον δραστικό περιορισμό των σχετικών κονδυλίων, ο Δήμος Γεροσκήπου συνέχισε και το 2012 να είναι ένας σημαντικός φορέας πολιτισμού στην επαρχία μας.

Κύριο χαρακτηριστικό της περασμένης χρονιάς, στον τομέα του πολιτισμού, ήταν η περαιτέρω ενίσχυση της πολιτικής του Δήμου για ανάδειξη και αξιοποίηση των καλλιτεχνικών δυνάμεων του τόπου μας και κυρίως της νέας γενιάς καλλιτεχνών. Ιδιαίτερα, τα «Ιεροκήπια», που αποτελούν τον σημαντικότερο πολιτιστικό θεσμό της πόλης μας, έδωσαν με, μεγάλη ομολογουμένως, επιτυχία τη δυνατότητα προώθησης της εγχώριας και κυρίως της τοπικής καλλιτεχνικής δημιουργίας. Η συνάντηση που έγινε το περασμένο καλοκαίρι, υπό τον τίτλο «Γνωρίζοντας τους Νέους Καλλιτέχνες», στόχευε, επίσης, στην επικοινωνία και την ανταλλαγή ιδεών στον χώρο του πολιτισμού. Η παγοποίηση των πολιτιστικών εκδηλώσεων «Εις Αφροδίτην», που οργανώνονται σε συνεργασία με το Κ.Σ. Κουκλιών, ήταν υπό τις περιστάσεις αναγκαία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εγκαταλείπουμε την προσπάθεια για ανάδειξη της παρακαταθήκης των Ιερών Κήπων.

Πέραν των πολιτιστικών εκδηλώσεων, ύψιστη προτεραιότητα για τον Δήμο μας στον τομέα του πολιτισμού αποτελεί η προσπάθεια για προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Γεροσκήπου. Τη χρονιά που πέρασε ξεχωρίζουν η συνέχιση της έρευνας για τα παλαιοχριστιανικά ευρήματα στο «Χρυσοχώραφον», οι ενέργειες που έφεραν εκ νέου στο προσκήνιο το θέμα της ανάδειξης του Ιερού του Απόλλωνα Υλάτη και η ανακάλυψη πετρόκτιστου γεφυριού στην Κολώνη.

Ο Δήμος Γεροσκήπου στήριξε από την αρχή τις προσπάθειες για κήρυξη της πόλης της Πάφου ως πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης για το έτος 2017. Με την ανακήρυξή της, ο Δήμος Γεροσκήπου προσβλέπει στην κατά γράμμα τήρηση των προνοιών του φακέλου της υποψηφιότητας, έτσι ώστε, με συλλογικότητα και διαφάνεια, να προχωρήσουμε στην ευόδωση των μεγάλων στόχων του «Πάφος 2017».

ΣΚΕ Γεροσκήπου

 

Το ΣΚΕ Γεροσκήπου, υλοποιεί τα προγράμματα κοινωνικής πολιτικής του Δήμου μας. Το Πολυδύναμο Κέντρο Εξυπηρέτησης Παιδιών Γεροσκήπου λειτουργεί από το  1998 και φέτος κλείνει  15 χρόνια προσφοράς και εξυπηρέτησης. Στο πλαίσιο της οικονομικής περισυλλογής, το 2012 έχουν γίνει προσπάθειες μείωσης των λειτουργικών μας εξόδων, χωρίς όμως αυτό να είναι εις βάρος της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών. Η φιλοξενία και η προσφορά υπηρεσιών σε 200 παιδιά οικογενειών της Γεροσκήπου, μέσα από τη λειτουργία του βρεφονηπιοκομικού σταθμού, του κέντρου απογευματινής απασχόλησης και του καλοκαιρινού προγράμματος, προσέφερε μεγάλες διευκολύνσεις στους εργαζόμενους γονείς της πόλης μας. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Δεκέμβριο 2012 εγκρίθηκε και υλοποιείται πρόγραμμα για τους Νέους της Γεροσκήπου, υπό τον τίτλο «Αναζητήσεις & Προοπτικές».

Το Κέντρο Ενηλίκων Γεροσκήπου άρχισε τη λειτουργία του στις αρχές του 2002 με στόχο την προσφορά προς τα άτομα της τρίτης ηλικίας και όχι μόνο, καθώς μέλη του εν λόγω Κέντρου μπορούν να γίνουν άτομα από δεκαοκτώ χρόνων. Σήμερα, αριθμεί 250 μέλη. Με μεγάλη επιμέλεια, συνεχίζουμε να υπηρετούμε τους κύριους στόχους του προγράμματος του Κέντρου, που είναι 1) η προσφορά βασικών υπηρεσιών στους ηλικιωμένους ώστε να παραμένουν ενεργά μέλη της κοινότητάς τους, 2) η στήριξη των ατόμων αυτών και των ίδιων των οικογενειών τους, ώστε να διευκολύνεται η παραμονή τους στο δικό τους περιβάλλον και να αποφεύγεται η ιδρυματοποίησή τους και 3) η παροχή ευκαιριών στους ενήλικες της Γεροσκήπου, αλλά και των γύρω περιοχών, να έρχονται σε επαφή, να περνούν ευχάριστα και δημιουργικά τις ώρες τους, συμμετέχοντας σε μια σειρά δραστηριοτήτων, με στόχο την αξιοποίηση των δεξιοτήτων τους, την κοινωνικοποίησή τους και την ενεργό συμμετοχή τους στην κοινωνία.

Συμβουλευτικό Κέντρο Οικογένειας και Παιδιού

Η σύμπραξη  Δήμου Γεροσκήπουκαι ΣΚΕ Γεροσκήπου,με σκοπό την αύξηση και διεύρυνση των προσφερόμενων υπηρεσιών προς τις ευάλωτες ομάδες του Δήμου Γεροσκήπου, οδήγησε στη δημιουργία του Συμβουλευτικού Κέντρου Οικογένειας & Παιδιού  Γεροσκήπου, με την επωνυμία «ΙΡΙΣ ».

Το εν λόγω πρόγραμμα  εγκρίθηκε και χρηματοδοτήθηκε τον Ιούνιο του 2012  από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και έχει σκοπό  την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης στην οικογένεια, τα παιδιά και τους νέους.

Το όραμά μαςείναι η δημιουργία ενός σύγχρονου, ευέλικτου και καινοτόμου συστήματος υπηρεσιών για τη ψυχοκοινωνική στήριξη και την ενδυνάμωση της οικογένειας και των ατόμων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες και προβλήματα, την προώθηση της επαγγελματικής ένταξης και της κοινωνικής ενσωμάτωσης των ατόμων και των οικογενειών που απειλούνται με κοινωνικό αποκλεισμό.

Παντοπωλείο Αγάπης

Η οικονομική κρίση και η αύξηση της ανεργίας έχει οδηγήσει τον Δήμο μας σε κινητοποίηση με στόχο την ανάπτυξη ενός δικτύου κοινωνικής αλληλεγγύης, το οποίο θα προσφέρει στήριξη σε όσους δημότες μας έχουν ανάγκη. Κάναμε την αρχή μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων προσφέροντας τρόφιμα και δωροεπιταγές σε 70 οικογένειες της Γεροσκήπου. Το 2013 αναμένεται να είναι ακόμα πιο δύσκολο γι’ αυτό είναι αναγκαία η συνεργασία όλων των τοπικών δυνάμεων για την αντιμετώπιση των κοινωνικών επιπτώσεων της κρίσης. Η πρωτοβουλία του Δημάρχου και των Μελών του Δημοτικού Συμβουλίου να προσφέρουν στο Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης ποσό ίσον με το 10% της αντιμισθίας τους είναι μια καλή αρχή για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες και να προσφέρουμε τρόφιμα σε όσους πραγματικά έχουν ανάγκη μία φορά τον μήνα.

 

Ολυμπιακό Κολυμβητήριο Γεροσκήπου

Μετά την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΟΑ για διακοπή της συμφωνίας μας, η οποία προνοούσε την παραχώρηση Άδειας Χρήσης του Ολυμπιακού Κολυμβητηρίου Γεροσκήπου στους αθλητικούς φορείς και στα προγράμματα του ΚΟΑ έναντι νομίμου ανταλλάγματος ύψους 100.000 χιλιάδων ευρώ, και λαμβάνοντας υπόψη τη συνεχή αύξηση της τιμής του πετρελαίου, αποφασίστηκε το κλείσιμο του Ολυμπιακού Κολυμβητηρίου για τους μήνες Νοέμβριο, Δεκέμβριο, Ιανουάριο και Φεβρουάριο, εξοικονομώντας 150.000 χιλιάδες ευρώ.

 

Διεθνείς Αγώνες BeachVolley

 

Λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική κρίση που μαστίζει τον τόπο μας τα τελευταία χρόνια, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την μείωση των χορηγιών, αποφασίστηκε η αναβολή της εν λόγω εκδήλωσης για τα έτη 2012 και 2013. Ας σημειωθεί ότι έγινε από μέρους μας πρόταση προς τον Δήμο Πάφου για συνδιοργάνωση του τουρνουά, αλλά αυτή δεν έτυχε θετικής αποδοχής. Το 2014, με την ελπίδα ότι θα αλλάξει το οικονομικό περιβάλλον, θα επανεξετάσουμε την πιθανότητα διοργάνωσης του τουρνουά.

 

Ευρωπαϊκά Προγράμματα: Ο Δήμος Γεροσκήπου συμμετέχει στο πρόγραμμα Διαπεριφερειακής Συνεργασίας Interreg IVC – INN.O.V.Age

Το πρόγραμμα, το οποίο υλοποιούν 15 Εταίροι από 14 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει συνολικό προϋπολογισμό ύψους 2,5 περίπου εκατομμυρίων ευρώ και άρχισε τη λειτουργία του τον Ιανουάριο 2012. Οι εργασίες του προγράμματος επικεντρώνονται στην αποτελεσματική «επέμβαση» φορέων επιρροής στη διαμόρφωση πολιτικής και συνθηκών για καλύτερη ποιότητα ζωής για τα άτομα της τρίτης ηλικίας, στη βάση εξειδικευμένων εφαρμογών στους χώρους διαβίωσης. Προς επίτευξη των στόχων το πρόγραμμα επικεντρώνεται στην όσο το δυνατόν ενεργότερη συνεργασία με επιχειρήσεις για προώθηση νέων εξειδικευμένων εργαλείων και εφαρμογών.

Επίλογος

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να απευθύνω ανοικτή πρόσκληση σε όλους όσοι ενδιαφέρονται για την πόλη μας και πασχίζουν για το κοινό καλό, να συμμετάσχουν ενεργά στο κοινωνικό της γίγνεσθαι και να συνδράμουν με τις προτάσεις και τις πράξεις τους στη διαμόρφωση ενός καλύτερου αύριο για τη Γεροσκήπου. Σας ευχαριστώ πολύ για την παρουσία σας. Είμαι στη διάθεσή σας για ερωτήσεις και απορίες.

geroskipou

This information box about the author only appears if the author has biographical information. Otherwise there is not author box shown. Follow YOOtheme on Twitter or read the blog.

Pafos 2017

Cyprus Tourism Organisation

Bus Schedule