Μουσικό Αφιέρωμα στον Ν. Γκάτσο

Written by geroskipou on . Posted in Τελευταία Νέα

Μουσικό Αφιέρωμα στον ποιητή Νίκο Γκάτσο

ΣΗφΒΚ ζ. ΥυΕΔΖ - 4

Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του ποιητή Νίκου Γκάτσου, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012, στην Πλατεία Γεροσκήπου, ένα εξαιρετικό μουσικό αφιέρωμα, υπό τον τίτλο «Με του φεγγαριού τ’ αγιάζι».

ΣΗφΒΚ ζ. ΥυΕΔΖ - 3

Ο Νίκος Γκάτσος (19111992) ήταν σημαντικός Έλληνας ποιητής, μεταφραστής και στιχουργός. Με μία μόνο ποιητική σύνθεση στο ενεργητικό του, την περίφημη «Αμοργό», που έγραψε μεσούσης της Κατοχής, θεωρείται ένας από τους κορυφαίους ποιητές. Τη λυρική του φλέβα ο Νίκος Γκάτσος τη διοχέτευσε στους στίχους τραγουδιών, καταργώντας συχνά τα όρια ποίησης και στιχουργίας. Το έργο του είναι εντυπωσιακό σε ποσότητα και ποιότητα. Ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Δήμος Μούτσης, ο Λουκιανός Κηλαηδόνης και άλλοι συνθέτες μελοποίησαν στίχους του, που τραγουδήθηκαν από δημοφιλείς καλλιτέχνες και έγιναν μεγάλες επιτυχίες («Αθανασία», «Της γης το χρυσάφι», «Ρεμπέτικο», «Αρχιπέλαγος», «Πήρες το μεγάλο δρόμο», «Πορνογραφία», «Λαϊκή Αγορά», «Η Μικρή Ραλλού», «Μια γλώσσα, μια πατρίδα», «Αν θυμηθείς τ’ όνειρό μου», «Η νύχτα», «Στο Σείριο υπάρχουνε παιδιά», «Αντικατοπτρισμοί», «Το κατά Μάρκον», «America, America», «Χάρτινο το Φεγγαράκι», «Πάει ο καιρός», κ.ά.).

Στον χαιρετισμό του, προ της έναρξης του μουσικού αφιερώματος, ο Δήμαρχος Γεροσκήπου Μιχάλης Παυλίδης τόνισε ότι «η απόφαση για πραγματοποίηση της συγκεκριμένης συναυλίας ήταν η πρώτη που έλαβε το νέο Δημοτικό Συμβούλιο Γεροσκήπου, σε επίπεδο πολιτιστικών εκδηλώσεων, γεγονός που αποδεικνύει έμπρακτα την πρόθεση του Δήμου να δώσει στα καλλιτεχνικά σχήματα και στους νέους καλλιτέχνες της Γεροσκήπου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, ευκαιρίες παρουσίασης και ανάδειξής τους».

Συνδιοργανωτές της Εκδήλωσης ήταν ο Δήμος Γεροσκήπου, το Νικολαΐδειο Γυμνάσιο Πάφου και το Γυμνάσιο Αγίας Παρασκευής Γεροσκήπου, σε συνεργασία με το Μουσικό Σχήμα του Κέντρου Νεότητος της Ιεράς Μητρόπολης Πάφου.

 

ΣΗφΒΚ ζ. ΥυΕΔΖ - 5ΣΗφΒΚ ζ. ΥυΕΔΖ - 2

geroskipou

This information box about the author only appears if the author has biographical information. Otherwise there is not author box shown. Follow YOOtheme on Twitter or read the blog.

Pafos 2017

Cyprus Tourism Organisation

Bus Schedule