image001-20

Τζόγος

Written by geroskipou on . Posted in Άρθρα

Ο παθολογικός τζόγος διαφέρει άραγε από την εξάρτηση ναρκωτικών – αλκοόλ;

 

Αφροδίτη Κυριάκου-Κουτσίδου

Δασκάλα Δημοτικής Εκπαίδευσης

Σύμφωνα με τονΓιάννη Πανούση Καθηγητή Εγκληματολογίας, ο τζόγος, δηλαδή η επίκληση/πρόσκληση ή και πρόκληση της τύχης, είναι μια φιλοσοφία κι ένας τρόπος ζωής. Ανεξάρτητα από τα ατομικά ψυχοπαθολογικά χαρακτηριστικά του τζογαδόρου παίκτη πίσω από την αναζήτηση της μιας ζαριάς, του ενός χαρτιού, της μιας κλήρωσης κρύβεται το κοινωνικό κλίμα μιας εποχής και μιας χώρας.

image001-20


Ο καθένας εξατομικεύει, προσωποποιεί και εσωτερικεύει το σύνθημα «όλα επιτρέπονται» ή «όλα μπορούν να (σου) συμβούν» και αφήνεται στην ανομία τού να κερδίσεις (και όχι να πετύχεις, σύμφωνα με την αξία και τις προσπάθειές σου).

Ο τζόγος ακυρώνει τις μακροχρόνιες μορφωτικές ή επιστημονικές επαγγελματικές επενδύσεις ενός ατόμου στο όνομα της μιας «αρπαχτής», της μιας «ευκαιρίας», η οποία θα υλοποιήσει το «όνειρο».

Επομένως, θα μπορούσε κανείς να θεωρήσει ότι ο παθολογικός τζόγος είναι μια εξάρτηση που λίγο διαφέρει από αυτήν των ναρκωτικών ή του αλκοόλ αφού ο παθολογικός παίκτης αναζητεί την κορύφωση του πάθους του. Βέβαια, δε μας αφορά ο άνθρωπος που θα παίξει μία φορά ή θα πάρει ένα λαχείο, δηλαδή ο κοινωνικός παίκτης, που έχει όριο και μέτρο.

Αντικείμενό μας είναι ο παθολογικός παίκτης-χρήστης αυτός, δηλαδή, που συνεπαρμένος κυνηγά το όνειρο του εύκολου κέρδους και τις φαντασιώσεις νίκης, αδιαφορώντας για κάθε όριο και κόστος και που αργά ή γρήγορα βρίσκει τον εαυτό του στο τέλμα της εξάρτησης. Εν γένει, μας αφορά η ευάλωτη προσωπικότητα, η οποία μέσα σ’ ένα συγκεκριμένο κοινωνικό περιβάλλον γίνεται εξαρτημένος παθολογικός παίκτης. Συμπεριφορά που χαρακτηρίζεται από εμφανή απώλεια ελέγχου, δηλαδή αδυναμία του ατόμου ν’ αντισταθεί στην ευκαιρία να παίξει και αδυναμία να σταματήσει αφού έχει αρχίσει.

image002-20Γοητευμένος, ο τζογαδόρος, από τα εναλλασσόμενα συναισθήματα εγκαταλείπεται σε μια αδιαφορία για ό,τι τον περιβάλλει, τινάζει στον αέρα περιουσίες, οικογένειες, σχέσεις. Παίρνει δανεικά και αγύριστα, υπεξαιρεί χρήματα, μπλέκεται με το νόμο, χάνει τα υπόλοιπα ενδιαφέροντά του, το κέφι και την ηρεμία του και αισθάνεται στο τέλος να χάνει τον εαυτό του.

Διεθνείς έρευνες δείχνουν πως τα συναισθήματα που εκδηλώνουν οι παθολογικοί τζογαδόροι πριν από το παιχνίδι είναι: έντονη αδημονία, φόβος ότι θα χάσουν την ευκαιρία να παίξουν, στενοχώρια αν δεν προλάβουν, παράλογη ή υπερβολική βεβαιότητα και φαντασιώσεις ότι θα κερδίσουν, όνειρα για το πώς θα ξοδέψουν τα «κερδισμένα» και διέγερση την οποία για διάφορους ατομικούς λόγους αναζητούν στον τζόγο αντί στην καθημερινή ζωή. Δυσφορία, θυμός, ένταση εκφράζονται αν κάτι μπει εμπόδιο για να παίξουν.

Από ότι φαίνεται οι άντρες ρέπουν πιο πολύ στον τζόγο, με τη σκέψη «δεν πειράζει, αύριο είναι μια άλλη μέρα». Οι γυναίκες δείχνουν να έχουν τα πόδια στη γη και να σκέφτονται τι θα γίνει αύριο. Έτσι, παρατηρούνται οι σύζυγοι παικτών να βρίσκονται σε φάση απόγνωσης και υστερίας, ενώ οι ίδιοι οι παίκτες να είναι σαφώς πιο ψύχραιμοι και συγκρατημένοι. Δεν είναι λίγοι, βέβαια, αυτοί που εξομολογούνται ότι θέλουν ν’ αυτοκτονήσουν, κάποιες περιπτώσεις αναφέρουν βία, ενώ συχνά οι παίκτες τυραννισμένοι από τύψεις θεωρούν τον εαυτό τους υπεύθυνο για όλα τα δεινά σχετικά και άσχετα που έχουν συμβεί στους δικούς τους.

Δυστυχώς, νέα δεδομένα μπαίνουν στον κόσμο του «τζόγου», όπως το Internet. Εκεί ο παίκτης παίζει ακόμα και εν ώρα εργασίας διακινδυνεύοντας τη δουλειά του, ενώ το χρήμα είναι πλαστικό και η απώλεια δε φαίνεται άμεσα. Πρόκειται για μια πολύ μοναχική πορεία, όπου ο άνθρωπος απομονώνεται χωρίς κανένα κοινωνικό έλεγχο.

image003-20Το πρόβλημα του παθολογικού τζογαδόρου έχει τις ρίζες του στην παιδική ηλικία, όπου τα παιδιά δεν παίζουν με χρήματα, αλλά για να νικήσουν και αναπτύσσεται σταδιακά. Όμως πολλοί αδυνατούν να προσδιορίσουν πότε άρχισαν να χάνουν τον έλεγχο, αλλά αναγνωρίζουν ότι η κατάσταση επιδεινώνεται, ότι αισθάνονται την ανάγκη να ξοδεύουν περισσότερο χρόνο και χρήμα και σταδιακά αλλάζει η συμπεριφορά προς τους γύρω. Μόνο όταν τα πράγματα φτάσουν σε κρίση ή οι άλλοι εκφράζουν έντονα παράπονα για τις πράξεις τους αντιλαμβάνονται σχετικά το μέγεθος του προβλήματος.

Από τη σκοπιά της δημόσιας υγείας και μέσω της πρόληψης θα πρέπει να αντιμετωπιστεί και το θέμα του τζόγου, υποστηρίζει ο καθηγητής Ψυχιατρικής, Κωστής Μπάλας. Και τι εννοεί; Είναι διεθνώς αποδεκτό, μας λέει, πως μόνο η πρωτογενής πρόληψη, που αφορά συνολικά στο να μη δημιουργηθούν προσωπικότητες που θα ρέπουν προς τον κίνδυνο και το ρίσκο, μπορεί να είναι αποτελεσματική. Η δημιουργία προσωπικοτήτων ξεκινά από τη στιγμή της γέννησης, ούτε καν από τη σχολική ηλικία. Αλλιώς, κάποια άτομα θα παρουσιάσουν τάση προς το ρίσκο που θα εκδηλωθεί κάποια στιγμή είτε στον τζόγο, στα ναρκωτικά, το αλκοόλ, την επικίνδυνη οδήγηση κλπ. Βέβαια, δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να μπερδεύουμε τα αίτια με τη νοσηρή κατάσταση. Όταν πρόκειται για ασθενή εξαρτημένο, δεν μπορούμε να λέμε μόνος του τα ‘θελε και τα ‘παθε. Οφείλουμε να παρέχουμε την κατάλληλη θεραπεία, αλλιώς παραβιάζουμε το θεμελιώδες δικαίωμα κάθε ανθρώπου για θεραπεία.

Σήμερα παντού γύρω δίδεται η ευκαιρία του τζόγου. Ας είμαστε λοιπόν σε εγρήγορση, αφού η αναζήτηση της συγκίνησης φαίνεται πως ενυπάρχει στον άνθρωπο!

Κι ας έχουμε κατά νου ότι δεν τελειώνει η ζωή αν κάνει κάποιος λάθος. Τα πάντα διορθώνονται οποιαδήποτε στιγμή το θελήσει!

Βήματα προς την απεξάρτηση

* Σταμάτησε κάθε ενασχόληση με τυχερά παιχνίδια κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς σου να απεξαρτηθείς.

* Παρατήρησε χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς σου: Μήπως νιώθεις την ανάγκη να «παίξεις» όταν βαριέσαι, είσαι αγχωμένος ή πιεσμένος;

* Χρησιμοποίησε ένα ημερολόγιο για να σημειώνεις τις μέρες που απέχεις από το «παιχνίδι». Θα έχεις έτσι την ευκαιρία να βλέπεις την πρόοδο που κάνεις.

* Ζήτησε από κάποιον που εμπιστεύεσαι να διαχειρίζεται τα χρήματά σου για κάποιο χρονικό διάστημα (π.χ. 3 μηνών).

* Μη χρησιμοποιείς τις πιστωτικές σου κάρτες.

* Επιβράβευσε τον εαυτό σου ύστερα από την περίοδο αποχής σου από τυχερά παιχνίδια ξοδεύοντας μερικά από τα χρήματα που μάζεψες για τον εαυτό σου.

* Θυμήσου, χρειάζεσαι χρόνο για να απεξαρτηθείς.

(Πηγή: Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης)

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 30/12/2005

geroskipou

This information box about the author only appears if the author has biographical information. Otherwise there is not author box shown. Follow YOOtheme on Twitter or read the blog.

Pafos 2017

Cyprus Tourism Organisation

Bus Schedule