image003-18

Πώς να καλλιεργήσουμε την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησηΔιορθωμένο

Written by geroskipou on . Posted in Άρθρα

Άρτεμις Ανδρέου

image003-18Ενθάρρυνση!

Αυτό λέμε συνήθως στους γονείς όταν το παιδί τους είναι πολύ ντροπαλό, δεν έχει αναπτυγμένη την αυτοπεποίθησή του, όταν δεν τολμά να κάνει κάτι καινούριο.

«Πρέπει να το ενθαρρύνετε! Να το επαινείτε! Να το ενθαρρύνετε να κάνει πράγματα καινούρια…. και άλλα τόσα»

Τι είναι όμως η ενθάρρυνση; Σύμφωνα με τον Ντον Ντινκμέγιερ, στο βιβλίο του «Σχολείο για Γονείς», η ενθάρρυνση ορίζεται ως η διαδικασία κατά την οποία η προσοχή μας επικεντρώνεται στα θετικά σημεία των παιδιών μας, με στόχο την καλλιέργεια της αυτοπεποίθησης και της αυτοεκτίμησης του εαυτού τους.

Προσφέροντας ενθάρρυνση σε ένα παιδί το βοηθάς να πιστέψει στον εαυτό του, να αναγνωρίσει τα λάθη του και να μάθει από αυτά, να τολμήσει να κάνει πράγματα που μέχρι τότε δεν τολμούσε, άσχετα αν πετύχει ή όχι.

Φυσικά, για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε το παιδί μας να αναπτύξει την αίσθηση την αυτοπεποίθησής του, δεν θα γίνει από την μια μέρα στην άλλη, πρέπει πρώτα να αλλάξουμε εμείς τον τρόπο που συμπεριφερόμαστε και επικοινωνούμε μαζί του. Πρώτα, όπως αναφέραμε και σε ένα άλλο άρθρο μας, δεν πρέπει να επικεντρωνόμαστε πάντα στα αρνητικά στοιχεία του παιδιού και στα λάθη του. Η αλήθεια είναι ότι αυτά φαίνονται πρώτα και πιο πολύ! Όμως εμείς πρέπει να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας και με υπομονή να βρούμε και να τονίσουμε το θετικό στοιχείο της υπόθεσης. Για παράδειγμα αν το παιδί μας στο σχολείο γράφει διαγώνισμα και ο βαθμός του είναι πολύ κατώτερος από αυτό που αναμένετε. Στο προηγούμενο όμως διαγώνισμα είχε πάρει ακόμα πιο χαμηλό βαθμό. Ξέρει ότι έκανε λάθη. Δεν χρειάζεται να του τα επισημάνουμε εμείς! Από εμάς χρειάζεται να του δώσουμε το μήνυμα ότι το δεχόμαστε όπως είναι και ότι ξέρουμε πόσο προσπάθησε και ότι αυτό έχει την περισσότερη σημασία. Του δίνουμε το θάρρος να προσπαθήσει για κάτι περισσότερο ακόμα. Φυσικά δεν μιλάμε εδώ για περιπτώσεις που το παιδί δεν προσπαθεί καθόλου. Εκεί χρειάζεται ίσως άλλη μέθοδος και χρήση.

Συζητώντας πολλές φορές με γονείς και εκπαιδευτικούς φτάνουμε στο συμπέρασμα ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής μας έχει επηρεάσει τόσο ώστε να βρίσκουμε και να επισημαίνουμε με εύκολο τρόπο τα λάθη και το χειρότερο να αποθαρρύνουμε τον άλλο για να κάνει κάτι καλύτερο. Μιλώντας, παρατηρήστε το αυτό, με το ή τα παιδιά μας συνήθως τα μισά από αυτά που τους λέμε είναι παρατηρήσεις για λάθη που έχουν κάνει. Πολλοί γονείς πάλι πιστεύουν ότι επιμένοντας στον εντοπισμό και στο να κατακρίνουν τα λάθη των παιδιών τους θα τα βοηθήσουν να τα αντιληφθούν και να βελτιωθούν. Στην πραγματικότητα όμως αυτό οδηγεί τα παιδιά στο να αρχίσουν να image004-18νιώθουν ανίκανα, άχρηστα και ικανά μόνο να σας απογοητεύουν. Και δεν έχουν άδικο! Άραγε αν στη δουλειά μας κάποιος ανώτερός μας, όλο μας κατέκρινε και μας επισήμαινε συνεχώς τα λάθη μας πώς θα νιώθαμε; Θα νιώθαμε καλύτερα ή θα νιώθαμε κι εμείς άχρηστοι και ανίκανοι;

Όλοι οι άνθρωποι έχουν τη δυνατότητα και τα περιθώρια για να βελτιωθούν. Για να γίνει όμως αυτό πρέπει να νιώσουν αυτοπεποίθηση και να πιστέψουν στον εαυτό τους ότι μπορούν να γίνουν καλύτεροι. Αυτό ισχύει για όλους και μικρούς και μεγάλους. Για να πιστέψουμε στον εαυτό μας πρέπει κάποιος άλλος να πιστέψει σε μας και να μας ενθαρρύνει. Αυτό πρέπει να γίνει και στο παιδί μας. ΕΜΕΙΣ πρώτοι πρέπει να πιστέψουμε στο παιδί μας και στις δυνατότητές του για βελτίωση. Η έλλειψη πίστης σε αυτό το οδηγεί και το προετοιμάζει για την αποτυχία. Πρέπει να δίνουμε το μήνυμα της εμπιστοσύνης και να αναγνωρίζουμε την προσπάθεια και βελτίωση και όχι μόνο το τελικό αποτέλεσμα.

Αρκετοί πιστεύουμε ότι όταν επαινούμε τα παιδιά μας είναι το ίδιο με το να τα ενθαρρύνουμε. Η ενθάρρυνση και ο έπαινος μοιάζουν για το λόγο ότι και τα δυο επικεντρώνονται στη θετική συμπεριφορά. Όμως ο έπαινος έχει την ιδιότητα της ανταμοιβής και κατά κάποιο τρόπο καλλιεργεί το αίσθημα του ανταγωνισμού. Ο έπαινος μας δίνει την δυνατότητα να κινητοποιήσουμε το παιδί με μια εξωτερική ανταμοιβή. Για παράδειγμα, πολλές μαμάδες για να σταματήσουν να κλαίνε τα παιδιά τους τις πρώτες μέρες τους στο νηπιαγωγείο τους αγοράζουν κάθε φορά ένα καινούριο παιχνίδι ή γλυκά. Αυτή είναι μια πράξη επαίνου με στόχο να κινητοποιήσει το παιδί να μείνει στο σχολείο.

Η ενθάρρυνση από την άλλη προσφέρεται για την προσπάθεια και τη βελτίωση του παιδιού ακόμα και για την πιο μικρή. Ο γονιός που ενθαρρύνει δεν ενδιαφέρεται να συγκρίνει το παιδί του με τα άλλα, αλλά ενδιαφέρεται το παιδί του να δεχτεί τον εαυτό του και να καλλιεργήσει το θάρρος να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες του και να τολμά να κάνει αυτό που ίσως του φαντάζει πολύ δύσκολο.

Η ενθάρρυνση μπορεί να είναι λεκτική ή και μη λεκτική. Στη λεκτική ενθάρρυνση αποφεύγουμε φράσεις και επίθετα όπως καλός, κακός, σπουδαίος, άχρηστος, ανίκανος, κα. Χρησιμοποιούμε φράσεις όπως «…μου άρεσε ο τρόπος που το αντιμετώπισες …», που δείχνουν αποδοχή ή εμπιστοσύνη «…. Είμαι σίγουρη ότι θα τα καταφέρεις…»

Επικεντρωνόμαστε και δίνουμε προσοχή στα θετικά σημεία «….έχεις επιδεξιότητα στη ζωγραφική….» Και στην προσπάθεια «…φαίνεται ότι έχεις προσπαθήσει πολύ για να το πετύχεις αυτό…».

Αποφεύγουμε τις παρατηρήσεις που υπονοούν το « σου το είπα εγώ». Δηλαδή να αποφύγουμε παρατηρήσεις που έχουν να κάνουν με ηθικό κήρυγμα. Π.χ. Είδες που τα κατάφερες εγώ το ήξερα αλλά δεν με άκουγες.

Η ενθάρρυνση πρέπει πάντα να στοχεύει:

image001-18 Το παιδί να αποκτήσει αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση

image001-18 Να αρχίσει να νιώθει υπεύθυνο για τη συμπεριφορά του

image001-18 Να μάθει να χαίρεται για τις επιτυχίες των άλλων, αλλά και τις δικές του.

image001-18 Να μάθει να προσπαθεί κα να θέλει να βελτιώνεται.

image001-18 Να βρει το θάρρος να δέχεται τα λάθη του και να αντιληφθεί ότι κανείς δεν είναι τέλειος. Ούτε εμείς είμαστε, αλλά ούτε και αυτό.

image001-18 Να μάθει να αξιολογεί την πρόοδό του και να παίρνει αποφάσεις που θα το βοηθήσει να βελτιωθεί.

Ενθάρρυνση τέλος σημαίνει : image005-18

geroskipou

This information box about the author only appears if the author has biographical information. Otherwise there is not author box shown. Follow YOOtheme on Twitter or read the blog.

Pafos 2017

Cyprus Tourism Organisation

Bus Schedule