image001-16

Παιδί και κατοικίδιο

Written by geroskipou on . Posted in Άρθρα

Τα κατοικίδια ζώα και … ο ανθρώπινος ψυχισμός

 

image001-16Αφροδίτη Κουτσίδου-Δασκάλα

Η σκέψη μας για τα ζώα – και ιδίως κατοικίδια- συνδέεται άρρηκτα και αυτομάτως με το γεγονός ότι είναι χαριτωμένα, συμπαθητικά και μας κρατούν συντροφιά. Εκτός από αυτό όμως, οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι η συνύπαρξη με τα κατοικίδια επηρεάζει βαθιά τον ψυχισμό μας.
Ξεκινώντας από την παιδική ηλικία, έχει διαπιστωθεί ότι η ύπαρξη κάποιου κατοικίδιου ζώου είναι αναμφίβολα μάθημα ζωής για το παιδί.


Ένα ζωάκι στο σπίτι αποτελεί ένα αληθινό, καθημερινό μάθημα στοργής και ψυχικού “δεσίματος” με ένα άλλο έμβιο ον. Αλλά και πέρα από αυτό, η ύπαρξη ενός σκύλου, μιας γάτας, κάποιου πουλιού ή ψαριών στο οικιακό περιβάλλον καλλιεργεί το αίσθημα της ευθύνης και βοηθά το παιδί να ωριμάσει, καθώς μαθαίνει ότι η συμπεριφορά του πρέπει να είναι συνεπής και σταθερή απέναντι στους οικογενειακούς του φίλους. Με την παρουσία ζώων στο σπίτι το παιδί αντιλαμβάνεται καλύτερα τον κύκλο της ζωής, από τη γέννηση έως το θάνατο.

image002-16Μελέτες έδειξαν πως η επαφή ενός παιδιού με ένα ζώο συμβάλλει κατ’ αρχήν στην καλύτερη απόδοση του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς το σάλιο που εκκρίνουν τα ζώα ισχυροποιεί την ανοσοσφαιρίνη Α που καθιστά τον οργανισμό αποδοτικότερο στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων. Επειδή ακριβώς τα παιδιά εκτίθενται από νωρίς σε εστίες μολύνσεων, ο οργανισμός τους αυτόματα μπαίνει σε τροχιά άμυνας.

Τα κατοικίδια έχουν, επίσης, θεραπευτικές ικανότητες, καθώς έχει διαπιστωθεί πως η επαφή μαζί τους συμβάλλει θετικά σε ασθένειες, όπως το σύνδρομο Down, σε κάποιες μορφές αναπηρίας και τη δυσλεξία. Ακόμη, παιδιά με χρόνιες ασθένειες ανταπεξέρχονται καλύτερα στις θεραπείες τους (αιμοκαθάρσεις, παιδικός διαβήτης) και αναπτύσσουν αισιοδοξία -εφόσον επιτρέπεται ιατρικώς να έχουν κατοικίδιο-, γιατί ο δεσμός με το ζωάκι μειώνει το άγχος της ασθένειας.

Πέρα όμως από τα σωματικά οφέλη, είναι πολύ σημαντικά και τα πνευματικά στοιχεία που ενισχύονται από την ενασχόληση με τα ζώα. Το παιδί αποκτά σφαιρική ανάπτυξη και παράλληλες κοινωνικές δεξιότητες. Γιατί, εκτός από την πίστη, την αγάπη και τη φιλία που το δένει με το ζώο, μαθαίνει να δίνει χωρίς να περιμένει ανταλλάγματα.

Ένα κατοικίδιο εξασφαλίζει μια εξαιρετική ευκαιρία για το παιδί, στο να μάθει να είναι υπεύθυνο, εφόσον πρέπει να το φροντίζει και έτσι από νωρίς αντιλαμβάνεται τη σημασία των υποχρεώσεών του. Η απλή καθημερινή φροντίδα προς το κατοικίδιο του, του διδάσκει τη σημασία της προσφοράς αλλά και την ανταμοιβή της ικανοποίησης σε οτιδήποτε προσέχει και σέβεται.

Επιπλέον, οι έρευνες έδειξαν πως τα παιδιά που μεγαλώνουν με ένα ζώο έχουν μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση και είναι πιο κοινωνικά και συναισθηματικά. H παρουσία ενός κατοικίδιου συνιστά ένα άκρως ωφέλιμο μάθημα ιδεών και συναισθημάτων για τα παιδιά. Και αυτό γιατί τους δίνεται η ευκαιρία να αφυπνίσουν ευκολότερα τον ψυχικό τους κόσμο, με αποτέλεσμα την καλύτερη επαφή με τον εαυτό και τα συναισθήματά τους. Μπορούν να μάθουν και να χειριστούν καλύτερα τη γλώσσα του σώματος, ενώ εξαλείφουν σε μεγάλο βαθμό το συναίσθημα της μοναξιάς. Στις περιπτώσεις διαζυγίου, η συντροφιά ενός κατοικίδιου –ιδιαίτερα σκύλου-βοηθά τα παιδιά να ξεπεράσουν τα αρνητικά συναισθήματά τους, να νιώσουν ασφάλεια και σιγουριά. Όχι όμως αν το κατοικίδιο έχει ήδη «εμφανιστεί» λίγο πριν το διαζύγιο!

image003-16

Σημαντικό είναι το ότι επίσης βοηθιούνται στο να αντιληφθούν πιο άμεσα -από τη γέννηση, το μεγάλωμα έως το θάνατο του ζώου- τον κύκλο της ζωής, κάτι πολύ δύσκολα εξηγείται στις σωστές του διαστάσεις και γίνεται αντιληπτό, σε μικρές ηλικίες. Όλα αυτά τα ωφέλιμα συναισθήματα φαίνεται πως αξιοποιούνται και στην ενήλικη ζωή των παιδιών.

Πέρα από την υπευθυνότητα και την κοινωνικότητα, το πιο σημαντικό κέρδος στη σχέση παιδιού και κατοικίδιου είναι η ανάπτυξη της ενσυναίσθησης, δηλαδή της ικανότητας του ανθρώπου να συναισθάνεται, μέσα από την αλληλεπίδραση τους άλλους ανθρώπους, να μπαίνει -όπως λέμε- στη θέση τους, να κατανοεί τα συναισθήματά τους και τις ανάγκες τους.

Προϋποθέσεις για την καλή συνύπαρξη ενός παιδιού με ένα ζώο είναι σίγουρα το παράδειγμα των γονέων ως προς τη συμπεριφορά απέναντί τους. Ένα ζώο δεν είναι παιχνίδι και σίγουρα τα παιδιά δεν ξέρουν πώς να χειριστούν τις ενστικτώδεις αντιδράσεις τους ή να γνωρίζουν τι χρειάζονται. Για αυτό πρέπει να τα μάθουν να μην τα ενοχλούν και να τα σέβονται. Καλό είναι ειδικά στις αρχές να είναι παρών κάποιος ενήλικας που θα επιβλέπει και θα κατευθύνει τη μεταξύ τους σχέση. Μεγάλη σημασία έχει η συνειδητοποίηση πως ένα ζώο θα είναι για πολλά χρόνια μέσα στο σπίτι, επομένως πρέπει να είναι σίγουροι για την απόφασή τους και να μην το αφήσουν στο δρόμο αργότερα, επειδή τελικά δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις του. Η υιοθέτηση ενός κατοικίδιου είναι μία απόφαση που θα πρέπει να παίρνεται μετά από σοβαρή σκέψη, αφού οι γονείς συνυπολογίσουν τις μακροχρόνιες υποχρεώσεις που μία τέτοια απόφαση επιφέρει.

Αφού λοιπόν συνειδητοποιήσουμε ότι και αυτά γίνονται δια βίου μέλη της οικογένειας μας μετά την απόκτησή τους, θα πρέπει να είμαστε τυπικοί σε ότι αφορά την πρόληψη της υγείας τους. Εμβολιασμοί και αποπαρασιτώσεις δεν πρέπει να παραλείπονται, μια και είναι θέμα δημόσιας υγείας.

image004-16Η συντροφιά των ζώων, λοιπόν, δεν ομορφαίνει απλώς τη ζωή μας, αλλά της δίνει νόημα και αποτελεί πηγή χαράς. Συνεισφέρει με ποικίλους τρόπους στη θετική διαμόρφωση του ψυχισμού και της διάθεσής μας. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι ένα κατοικίδιο αποτελεί ευθύνη και θα πρέπει να αναλάβουμε τη φροντίδα του διασφαλίζοντας την καλή φυσική αλλά και ψυχολογική κατάσταση του ίδιου του ζώου…

Πηγές

http://www.mustmag.gr/arthra/zoofilia/2121-ta-katoikidia

http://www.adespoto.gr/index.php?option=com_content&;view=article&id=2114:2011-03-23-07-53-56&catid=97:symboules&Itemid=70

http://www.activehealth.gr/new/servicedet.asp?p=&;type=1&id=67

Article Hits: {[hits}321{/hits}

geroskipou

This information box about the author only appears if the author has biographical information. Otherwise there is not author box shown. Follow YOOtheme on Twitter or read the blog.

Pafos 2017

Cyprus Tourism Organisation

Bus Schedule