image001-14

Ότι χρειάζεται η ψυχή ενός παιδιού

Written by geroskipou on . Posted in Άρθρα

«Ό,τι χρειάζεται η ψυχή ενός παιδιού, είναι το φως του ήλιου,

τα παιχνίδια, το καλό παράδειγμα και λίγη αγάπη»

(Ντοστογιέφσκυ-Αδελφοί Καραμαζώφ)

 

 

Σε μια εποχή όπου…

 

τα παιδιά ξοδεύουν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους μπροστά στην τηλεόραση, στα παιχνίδια image001-14βίντεο και στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, η διατροφή τους κάθε άλλο παρά υγιεινή είναι. H παχυσαρκία έχει μετατραπεί σε μια μάστιγα που εξαπλώνεται και θέτει προϋποθέσεις για σοβαρά προβλήματα υγείας. Η χρήση ουσιών εξάρτησης έρχεται να καλύψει εσωτερικά κενά και να δώσει νόημα στην μονότονη ζωή των νέων. Η συμμετοχή των παιδιών σε αθλητικές δραστηριότητες, σε σπορ και σε διάφορα παιχνίδια κρίνεται ανάγκη επιτακτική.

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει σχεδόν από όλους αποδεκτό ότι ο αθλητισμός και το παιχνίδι βελτιώνουν τόσο την ψυχική όσο και τη σωματική υγεία. Η κίνηση για ένα παιδάκι είναι ανάγκη σαν τον αέρα που ανασαίνει, είναι ΖΩΗ. Μέσα από το σώμα του μαθαίνει τον κόσμο και επικοινωνεί με αυτόν, ωριμάζει, αναπτύσσεται και εκτονώνει την ανεξάντλητη ενέργειά του. Η κίνηση τον βοηθά να οικοδομήσει το χαρακτήρα του, να διαμορφώσει μια υγιή προσωπικότητα, ώστε να προχωρήσει στη ζωή. Δεν είναι, λοιπόν, απλώς το θέμα να γυμνάζεται κάποιος γιατί απλά του κάνει καλό, αλλά, μέσα από τις όποιες ενασχολήσεις επιλέξει να ακολουθήσει, να αποκομίσει το καλύτερο. Σε γενικές γραμμές, οποιοδήποτε άθλημα ή άλλη αντίστοιχη σωματική δραστηριότητα έστω και μη οργανωμένη όπως είναι το παιχνίδι στο δρόμο ή μια βόλτα με το ποδήλατο, έχει πολλαπλά οφέλη που ξεπερνούν την απλή ψυχαγωγία. Μπορούμε μάλλον να πούμε ότι είναι ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ με την κυριολεκτική σημασία της λέξης, δηλαδή ΑΓΩΓΗ ΨΥΧΗΣ.

Πόσο σημαντικός είναι ο αθλητισμός και το παιχνίδι για ένα παιδί;

image002-14Στην πρώτη παιδική ηλικία στην ζωή του παιδιού κυριαρχεί το παιχνίδι και οι κινήσεις που στοχεύουν στην αναζήτηση και την εξερεύνηση άλλοτε με τα μάτια και άλλοτε με τα χέρια και τα πόδια. Το παιχνίδι έρχεται και γεμίζει τη ζωή του παιδιού μιας και του προσφέρει ερεθίσματα που θα θέσουν σε δράση την εφευρετικότητα και τη δημιουργικότητα του πνεύματος. Μέσα από το παιχνίδι το παιδί μπορεί να δράσει, να αντιδράσει, να συμμετάσχει και να σκεφτεί. Έτσι το παιχνίδι γίνεται η αντανάκλαση της ίδιας της ζωής που έρχεται να δώσει στο παιδί μια πρώτη γεύση των κανόνων και των προσπαθειών που πρέπει να καταβάλει στη ζωή.

Καθώς όμως τα χρόνια περνούν και ο μικρός μπόμπιρας θα εγκαταλείψει τα μαλακά ζωάκια που βγάζουν διάφορους ήχους και τις κουδουνίστρες και θα εισέλθει στη σχολική ηλικία, νέες δραστηριότητες πιο ριψοκίνδυνες και με μεγαλύτερη ένταση θα έρθουν να αντικαταστήσουν τα πρώτα παιδικά παιχνίδια. Αρχίζει λοιπόν να σκαρφαλώνει στα δέντρα, να τρέχει ανέμελο, να αναπτύσσει μεγαλύτερη περιέργεια και να διψά για παιχνίδι με ένταση. Το σώμα του αρχίζει να δυναμώνει, να αποκτά νέες δεξιότητες και να αναπλάθει τις ήδη υπάρχουσες ικανότητές του. Σημαντικό ρόλο σ’ αυτήν την ηλικία παίζουν τα image003-14παιχνίδια με κανόνες και το ομαδικό παιχνίδι. Η αμοιβαία κατανόηση, η λογική, η σκέψη, ο σεβασμός των συνομηλίκων και η εκτίμηση των κανόνων έρχονται να κυριεύσουν στο παιχνίδι των παιδιών της σχολικής ηλικίας. Η συστηματική άθληση και μάλιστα στα πλαίσια της ομάδας των συνομηλίκων ενισχύει και προωθεί το πνεύμα της συνεργασίας για την επίτευξη ενός κοινού στόχου. Στην ηλικία αυτή εξέχουσας σημασίας είναι και η από κοινού άθληση μελών της ίδιας οικογένειας π.χ. πατέρα και γιου, η οποία οδηγεί σε μεγαλύτερο συναισθηματικό δεσμό, κάτι που δύσκολα επιτυγχάνεται στις μέρες μας μέσα στη φορτωμένη καθημερινότητα παιδιών και γονέων.

Ιδιαίτερα σημαντικός κρίνεται ο ρόλος του αθλητισμού όταν το παιδί περνά στη φάση της εφηβείας και αρχίζει τη μεγάλη αναζήτηση. Στο στάδιο της αναζήτησης της ταυτότητας του εφήβου, ο οργανωμένος αθλητισμός και η σωματική άσκηση προσφέρουν σημαντική βοήθεια μέσω της ευκαιρίας για αυτό-έκφραση. Βοηθούν τους έφηβους να αναπτύξουν δεξιότητες επικοινωνίας, διαπραγμάτευσης, ηγετικότητας, να δοκιμάσουν και να βελτιώσουν τις ικανότητές τους, κάτι που αυξάνει την αυτοεκτίμησή τους. Η συστηματική άσκηση είναι σημαντική ευκαιρία εκτόνωσης και μείωσης των εντάσεων στην εφηβεία και βοηθά στην απομάκρυνση από επικίνδυνα πρότυπα συμπεριφοράς, όπως κατανάλωση αλκοόλ, κάπνισμα και χρήση άλλων ουσιών εξάρτησης.

Ποιο όμως είδος άθλησης θα προτείνουμε σ’ ένα παιδί;

Οι γονείς επιβάλλεται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όσον αφορά αυτό το τόσο λεπτό ζήτημα. Η άθληση σε καμία image004-14περίπτωση δεν πρέπει να είναι κάτι το καταναγκαστικό στο ήδη φορτωμένο πρόγραμμα του παδιού ούτε βέβαια να καλύπτει ανεκπλήρωτες επιθυμίες των γονιών. Η άθληση θα πρέπει να είναι πηγή χαράς, ευεξίας και δύναμης για το ίδιο το παιδί. Γι’ αυτό είναι καλό να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να συμμετάσχουν σε τέτοιου είδους δραστηριότητες αλλά είναι σημαντικό να λαμβάνονται υπόψη και τα δικά τους «θέλω». Ας αφήσουμε λοιπόν τα ίδια τα παιδιά να έχουν τον τελευταίο λόγο στην επιλογή του αθλήματος με το οποίο θέλουν να ασχοληθούν. Η υποστήριξη της απόφασης και της προσπάθειας που καταβάλλουν τα παιδιά από τους γονείς είναι πάρα πολύ σημαντική. Η παρουσία τους όταν λαμβάνουν μέρος σε αγώνες είτε μόνα τους είτε στα πλαίσια της ομάδας, όχι μόνο τα χαροποιεί αλλά ενισχύει ακόμα περισσότερο την προσπάθεια που καταβάλλουν.

Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς όσον αφορά τον αθλητισμό;

Πολλές φορές το παιδί που αθλείται, είτε με τη δική του θέληση είτε με αυτήν των προπονητών του ή κάποιων άλλων από το στενό image005-14του οικογενειακό περιβάλλον, βρίσκεται ενώπιον της διεκδίκησης πρωταθλητικού ρόλου. Εδώ είναι σημαντικό να τονιστούν οι κίνδυνοι που ενδέχεται να επισκιάσουν τα οφέλη της άθλησης. Όταν τα πράγματα λοιπόν φτάσουν στο σημείο της υπερβολής υπάρχει ο κίνδυνος να ξεκινήσει ένας φαύλος κύκλος ατέρμονου στρες και μια εξαντλητική προσπάθεια με μοναδικό σκοπό το βάθρο της επιτυχίας με θυσίες που μπορεί να έχουν συνέπειες όχι μόνο στην υγεία αλλά και τη μετέπειτα ζωή του ατόμου. Ο πρωταθλητισμός που χαρακτηρίζεται από το σκεπτικό της επιτυχίας ανεξαρτήτως του κόστους συχνά εμπλέκει το αθλούμενο παιδί σε μια κατάσταση χρόνιου στρες με πολλές αρνητικές επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική του υγεία. Το παιδί παύει να ζει την ηλικία του, σταματά να γελά και να συμμετάσχει σε δραστηριότητες με τους συνομήλικους και τους φίλους του γιατί όλος του, ο χρόνος αφιερώνεται στις προπονήσεις. Η μεγάλη επιθυμία ή αλλιώς η εμμονή του τίτλου, του χρυσού μεταλλίου πολλές φορές οδηγεί στο doping, στη χρήση αναβολικών και άλλων ουσιών με σκοπό την αύξηση της επίδοσης και την επίτευξη της νίκης, μιας νίκης που στηρίζεται όμως στο ξεγέλασμα και την αδικία.

Η συστηματική άθληση αποτελεί αναμφισβήτητα πηγή ευεξίας για το παιδί και τον έφηβο και είναι ο πιο υγιής τρόπος εκτόνωσης. Πολλές φορές όμως είναι πιθανό κάποιος να φτάσει χωρίς να το καταλάβει στην υπερβολή και είναι σημαντικό τόσο οι γονείς όσο και οι προπονητές να επισημάνουν τα θετικά σημεία της συστηματικής άσκησης και τους κινδύνους της υπερβολής. Όλοι θα πρέπει να προσπαθήσουμε να θέτουμε προσδοκίες που να διατηρούνται σε ρεαλιστικά επίπεδα και όλοι θα πρέπει να βοηθήσουμε, ώστε ο αθλητισμός να διατηρήσει και τον ψυχαγωγικό του χαρακτήρα και να μην καταστεί επιπρόσθετη πηγή ψυχικής εξουθένωσης. Διασφαλίστε στα παιδιά σας την παιδικότητα και την ισορροπημένη σωματική και ψυχική υγεία ενθαρρύνοντάς τα από πολύ μικρή ηλικία να μυηθούν στις χαρές της κίνησης. Ενθαρρύνετε τα να ασχοληθούν με τα σπορ, όταν θα μεγαλώσουν και διδάξτε τα πώς να αθλούνται με ασφάλεια και σωστή αθλητική συμπεριφορά.

image006-14

Article Hits: {[hits}319{/hits}

geroskipou

This information box about the author only appears if the author has biographical information. Otherwise there is not author box shown. Follow YOOtheme on Twitter or read the blog.

Pafos 2017

Cyprus Tourism Organisation

Bus Schedule