Ορια

Written by geroskipou on . Posted in Άρθρα

«Όρια με αγάπη: μια καθημερινή υπόθεση των γονιών»

της Σοφίας Καραβασίλη, Msc κοιν.λειτουργού, δραματοθεραπεύτριας

Το ζήτημα της οριοθέτησης απασχολεί καθημερινά τους γονείς και, συνήθως, αφορά όλες τις ηλικίες των παιδιών. Από την προσχολική μέχρι και την εφηβική ηλικία τα παιδιά χρειάζεται να μάθουν να ακολουθούν κανόνες, να τηρούν όρια και να ελέγχουν τη συμπεριφορά τους. Με αυτό τον τρόπο προστατεύουν τον εαυτό τους, συμβιώνουν ικανοποιητικά με το περιβάλλον τους και γίνονται υπεύθυνα άτομα.

Τα παιδιά αποκτούν θετική εικόνα για τον εαυτό τους και μια αίσθηση ασφάλειας καθώς μεγαλώνουν όταν οι γονείς και οι κοντινοί ενήλικες που φροντίζουν γι΄αυτά, τους δίνουν την εικόνα ότι τα αγαπάνε και τα αποδέχονται. Αυτή η αγάπη και η αποδοχή των γονιών δεν αποδυναμώνεται όταν χρειαστεί να τιμωρήσουν ή να ασκήσουν κριτική στα παιδιά για τα λάθη τους.

Αντίθετα, με τη θέσπιση ορίων η αγάπη και η φροντίδα αποκτά και μια πρακτική διάσταση αφού προσδιορίζουν την έννοια της φροντίδας, της προστασίας και της ασφάλειας των παιδιών.

Μέσα από τη σταθερή εφαρμογή κανόνων τα παιδιά, ακόμη και αν αντιδρούν, θυμώνουν ή επιδιώκουν την παραβίαση τους, νιώθουν την αγάπη και την αληθινή έγνοια του γονιού καθώς αντιλαμβάνονται τη βαθιά συμμετοχή του στην ανατροφή τους.

Συνήθως, οι γονείς δυσκολεύονται να θέσουν όρια στα παιδιά ή να διατηρήσουν μία σταθερή στάση ως προς την τήρησή τους. Συχνά οι δυσκολίες αυτές έχουν να κάνουν με τον τρόπο που οι γονείς ορίζουν, διατυπώνουν και επικοινωνούν τα όρια στα παιδιά τους.

Φυσικά το επόμενο ερώτημα θα ήταν ποιες είναι οι κατάλληλες τεχνικές, ώστε οι γονείς να είναι σε θέση να οριοθετούν με επιτυχία τα παιδιά τους. Στη διαδικασία αυτή λοιπόν, ας έχει κάποιος υπόψη του τα εξής σημεία:

· Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, άρα και τα όρια είναι διαφορετικά για κάθε παιδί και για κάθε γονέα.

· Τα όρια πρέπει να συμβαδίζουν με την εξέλιξη του παιδιού και να προσαρμόζονται στα χαρακτηριστικά της ηλικίας και τις ιδιαιτερότητες του χαρακτήρα του.

· Ο γονιός μπορεί να θέτει τα όρια αναπτύσσοντας την έννοια της υπευθυνότητας και των επιλογών στο παιδί και όχι την έννοια της τιμωρίας. Αυτό είναι καλό να γίνει από την αρχή και να μείνει σταθερός σε αυτά.

· Είναι σημαντικό να δίνει κάποιος χρόνο και χώρο στην προσπάθειά του να θέσει όρια. Τα αποτελέσματα θα είναι καλύτερα όταν ο γονιός δεν ασχολείται παράλληλα και με άλλα πράγματα.

· Τα παιδιά δέχονται τα όρια μόνο όταν είναι σαφή και αναγνωρίσιμα.

· Κατά την προσπάθεια του ο γονιός να καθορίσει στο παιδί του όρια και κανόνες, είναι σημαντική η επαφή μαζί του: μπορεί να χαμηλώσει ώστε να έρθει στο ύψος του, να το κοιτάξει στα μάτια, να το αγγίξει, ώστε να εισπράξει τη σοβαρότητα όσων του λέει.

· Επίσης, το περιεχόμενο όσων λέει ο γονιός πρέπει να συμφωνεί με την έκφραση και τη στάση του σώματός του.

· Κάθε παιδί προσπαθεί να ξεπεράσει τα όρια που τέθηκαν, γιατί προσπαθεί να μεγαλώσει. Μεγαλώνω σημαίνει ξεπερνάω τα όριά μου και πάω για άλλα.

· Μια μόνιμα αρνητική συμπεριφορά του παιδιού είναι πιθανό να δίνει “σήμα” ότι τα όρια που του έχουν θέσει είναι πολύ στενά και ασφυκτικά ή ότι υπάρχουν άλλες δυσκολίες στη ζωή του παιδιού.

· Όταν η ένταση έχει ήδη κλιμακωθεί, ας αποφύγει ο γονιός τη σωματική επαφή με το παιδί, μια και είναι εύκολο να μετατραπεί σε χειροδικία.

· Όταν τα πράγματα δυσκολεύουν πολύ, ας επιλέξει μεθόδους άμεσης αποσυμπίεσης: ένα κάθετο όχι, η απομάκρυνση από το πεδίο μάχης, το χιούμορ, μπορεί να βοηθήσουν στο να δώσει στον εαυτό του και το παιδί του λίγο αέρα. Μπορεί να επανέλθει αργότερα και να συζητήσει με το παιδί αυτό που έγινε, καθώς και εναλλακτικούς τρόπους αντίδρασης.

· Πριν προσπαθήσει κάποιος να βάλει όρια στα παιδιά πρέπει να σκεφτεί τα όρια που έχει θέσει τον εαυτό του.

· Αν ο γονιός μιλήσει για τον εαυτό του, τις προσωπικές του δυσκολίες και τα συναισθήματα, θα βοηθήσει στο να θέσει με ευκρίνεια τα όρια του και να αποφύγει άγονες αντιπαραθέσεις με το παιδί.

· Δεν είναι όλα τα θέματα το ίδιο σημαντικά. Ζητήματα που σχετίζονται με την υγεία και την ασφάλεια της ζωής του ενδεχομένως δεν επιδέχονται διαπραγμάτευση, ενώ κάποια άλλα θέματα επιδέχονται.

Πιθανόν όλα τα παραπάνω να ακούγονται δύσκολα και περίπλοκα στην εφαρμογή τους. Καλό θα ήταν να μην ξεχνάει κανείς ότι κάθε κανόνας έχει και τις εξαιρέσεις του.

Γονείς, εμπιστευτείτε το αισθητήριο και το ένστικτο που μόνο εσείς σαν γονείς διαθέτετε σε σχέση με τα παιδιά σας.

Μόνο με τη μέθοδο της δοκιμής και του λάθους μπορείτε να καταλήξετε στις καλύτερες μεθόδους ανατροφής και διαπαιδαγώγησης.

Article Hits: {[hits}318{/hits}

geroskipou

This information box about the author only appears if the author has biographical information. Otherwise there is not author box shown. Follow YOOtheme on Twitter or read the blog.

Pafos 2017

Cyprus Tourism Organisation

Bus Schedule