image001-13

Οι γονείς ρωτάνε για τα ναρκωτικά

Written by geroskipou on . Posted in Άρθρα

Από διαφωτιστικό φυλλάδιο του Συμβουλευτικού Σταθμού Καταπολέμησης Ναρκωτικών Νομού Ιωαννίνων

 

image001-13

 

Γιατί τα παιδιά κάνουν χρήση ναρκωτικών;

Κάποιες φορές στη ζωή μας αρκετοί από εμάς καταφεύγουμε σε ψυχοτρόπες ουσίες ( αλκοόλ , τσιγάρα , ηρεμιστικά ) για τον ένα ή τον άλλο λόγο , π.χ. για να τα βγάλουμε πέρα με τη καθημερινή πίεση. Συχνά τα παιδιά στρέφονται στις ουσίες για τους ίδιους λόγους.

Στην εφηβεία, μια δύσκολη κατά γενική ομολογία περίοδο , τα παιδιά μπορεί να έχουν διάφορες δυσκολίες:

v Προβλήματα στις σχέσεις με τους γονείς.

v Πιέσεις από το σχολείο και τους φίλους.

v Προσωπικά προβλήματα μοναξιάς, άγχους, ανίας , ανασφάλειας, μειωμένης αυτοπεποίθησης.

Τα παιδιά που αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους προβλήματα είναι αυτά που πιο συχνά θα κάνουν χρήση ουσιών.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι αν κάποιος συχνά ένας φίλος προσφέρει στο παιδί μια ουσία, μπορεί να δοκιμάσει και για πολλούς άλλους, επιπλέον από τους παραπάνω λόγου, όπως:

v Του παρουσιάζεται σαν κάτι διασκεδαστικό, που όλοι το κάνουν.

v Υποκύπτει στις πιέσεις των φίλων λόγω της ανάγκης του να ανήκει σε μια ομάδα και να είναι μέσα στη μόδα της εποχής του.

v Θέλει να δείξει ότι έχει μεγαλώσει και ότι μπορεί να ρισκάρει δοκιμάζοντας νέες εμπειρίες.

v Νιώθει ότι έτσι επαναστατεί απέναντι στους γονείς, στο σχολείο, στην κοινωνία γενικότερα.

v Συχνά δεν έχει πλήρη επίγνωση των συνεπειών που μπορεί να έχει η χρήση ουσιών.

Ευτυχώς τα περισσότερα παιδιά λένε « ΟΧΙ » στη δοκιμή. Δυστυχώς υπάρχει και ένα μικρό ποσοστό που απαντά θετικά. απ’ αυτά τα περισσότερα σταματούν στη δοκιμή ή την περιστασιακή χρήση.

Λίγα παιδιά θα συνεχίσουν και θα έχουν σοβαρό πρόβλημα με τα ναρκωτικά.

Είπαμε , παραπάνω και είναι γεγονός, ότι συνήθως η πρώτη δοκιμή γίνεται σε οικίο περιβάλλον, μέσα σε μια παρέα φίλων, και ότι την ουσία την προσφέρει κάποιος γνωστός. Είναι μύθος ο φόβος ότι κάποιος άγνωστος έμπορος θα ρίξει κρυφά στο ποτό ή θα προσφέρει δωρεά κάποια ναρκωτική ουσία.

 

Τι μπορώ να κάνω, για να κρατήσω το παιδί μου μακριά από τα ναρκωτικά;

Είναι αποδεδειγμένο ότι η ουσιαστική πρόληψη στο τομέα των ναρκωτικών επιτυγχάνεται με τη σωστή διαπαιδαγώγηση του ατόμου, με την ανάπτυξη μιας ώριμης, ισορροπημένης και αυτοδύναμης προσωπικότητας, για να μπορεί το άτομο να λύσει τα καθημερινά του προβλήματα στηριζόμενος στον εαυτό του. Ουσιαστικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία θα παίξει, εκτός απτό το σχολείο και τη κοινωνία, η οικογένεια.

Η εφηβεία είναι μία περίοδος που το παιδί αρνείται τη συμβουλή.

v ενθαρρύνεται λοιπόν τα παιδιά σας να μοιράζονται από νωρίς στη ζωή τους τα προβλήματα τους μαζί σας και κυρίως δώστε εσείς το παράδειγμα ως ένα θετικό πρότυπο.

v μάθετε να τα άκουτε, βοηθείστε τα να νιώθουν καλά με τον εαυτό τους: επαινείται τις προσπάθειες και τις επιτυχίες τους , αλλά μην απορρίπτεται συνολικά το παιδί όταν επικρίνεται μία συμπεριφορά του.

v Βοηθείστε το να οικοδομήσει ένα σύστημα αξιών , ώστε να έχει τη δύναμη να λέει όχι στις πιέσεις των φίλων του.

v Δημιουργείστε τους κανόνες της οικογένειας όσο αφορά τη χρήση ουσιών. Η αυταρχικότητα δεν είναι λύση. Κουβεντιάστε με τα παιδιά σας, ώστε να δεχθούν τα όρια, και να συμφωνήσουν στη τιμωρία αν τα παραβούν.

v Κουβεντιάστε μαζί τους τη δική σας χρήση νόμιμων ουσιών. Εξηγείστε τους γιατί τις χρησιμοποιείται ( π.χ. παυσίπονα , ηρεμιστικά ) και δείξτε τους ότι δεν είναι πολύ σημαντικό για σας,

v Συζητήστε το θέμα των ναρκωτικών όποτε αυτό τίθεται. Μην το αποφύγετε αλλά και μην το ανακινείται διαρκώς. Η προσέγγιση σας να είναι θετική. Ηθικολογίες και εκφοβισμοί μπορεί να έχουν αντίθετα αποτελέσματα.

v Συζητείστε τέλος με άλλους γονείς και ενθαρύνεται τα παιδιά σας να στραφούν σε υγιείς δραστηριότητες, εκπαιδευτικές αθλητικές , πολιτιστικές κ.λ.π. , που θα δώσουν ένα θετικό νόημα στη ζωή του και θα τα αποτρέψουν από τη χρήση ουσιών.

Πως θα καταλάβω ότι το παιδί μου παίρνει ναρκωτικά ;

Δεν είναι εύκολο να καταλάβετε ότι το παιδί παίρνει ναρκωτικά και κυρίως αν το παιδί είναι στη φάση του πειραματισμού και της περιστασιακής χρήσης. Πολλά από τα συμπτώματα που ακολουθούν τη χρήση ουσιών μοιάζουν πολύ με αυτά της εφηβείας. Έτσι μη βιαστείτε να βγάλετε συμπεράσματα αν το παιδί σας έχει κάποια από τα παρακάτω συμπτώματα.

v Ξαφνικές και ανεξήγητες αλλαγές στο χαρακτήρα του παιδιού. Απότομες μεταπτώσεις στο συναίσθημα και στη συμπεριφορά του.

v Απότομη αλλαγή στη σχολική επίδοση και απουσίες από το σχολείο.

v Νέες παρέες που αποφεύγει να σας συστήσει.

v Αλλαγή στις προηγούμενες συνήθειες και στα χόμπι του και υιοθέτηση νέου τρόπου ζωής. Συχνότερες από πριν έξοδοι κυρίως τα βράδια.

v Εντυπωσιακά γρήγορο ξόδεμα στο χαρτζιλίκι που δεν φθάνει πια , ενώ γίνονται μικροκλοπές χρημάτων και αντικειμένων από το σπίτι.

v Συχνή απομόνωση στο δωμάτιο του , περίεργα τηλεφωνήματα σε περίεργες ώρες.

v Εμφανής αλλαγή προς το χειρότερο της φυσικής του κατάστασης. Αδικαιολόγητη απώλεια βάρους, συχνές εξάρσεις στην όρεξη του, αδιαφορία για προσωπική υγεία και υγιεινή.

v Μειωμένη ικανότητα για γρήγορη σκέψη και αδυναμία συγκέντρωσης και προσοχής.

v Περίεργο βλέμμα , κόκκινα μάτια , διαστολή ή συστολή στις κόρες των ματιών, ξηροστομία.

v Ασυνήθιστες μυρωδιές , χάπια ή σκόνες στο σπίτι ή στα πράγματα του.

 

Πως θα αντιδράσω όταν υποψιαστώ ότι το παιδί μου παίρνει ναρκωτικά;

v Αυτό που είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε αυτή τη περίπτωση είναι η αποφυγή πανικού , που οδηγεί σε υπερβολές που οξύνουν τη κατάσταση.

v Μην το κατασκοπεύεται . αντίθετα πείτε του ανοικτά τις υποψίες σας σε μια φιλική και ήρεμη συζήτηση μαζί του. Συχνά και μόνο το γεγονός ότι αντιληφθήκατε τι έγινε αρκεί να ταρακουνήσει το παιδί και να το κάνει να σταματήσει.

v Ακούστε προσεκτικά ότι σας λέει , όχι μόνο τα φανερά μηνύματα αλλά και αυτά που κρύβονται πίσω από τις λέξεις. Είστε ο καταλληλότερος να το κάνει γιατί γνωρίζετε και αγαπάτε το παιδί σας όσο κανένας.

v Δείξτε του ότι ενδιαφέρεστε για αυτό και ότι θα το αγαπάτε πάντα ανεξάρτητα από το αν έκανε λάθη , ακόμη και αν έχει φτάσει να έχει εμπλοκή με το νόμο. Αναλάβετε τις ευθύνες σας γιατί ένα μέρος τους μπορεί να είναι και δικό σας.

v Δείξτε του ότι το αποδέχεσθε και ότι θα έχει όλη την υποστήριξη σας στη προσπάθεια του να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και να απομακρυνθεί από τις ουσίες .

v Απευθυνθείτε σε ειδικούς. Θα σας βοηθήσουν υπεύθυνα να δείτε πιο καθαρά τα πράγματα και θα σας προσφέρουν υποστήριξη στη προσπάθεια σας να κάνετε το καλύτερο για το παιδί σας.

Article Hits: {[hits}317{/hits}

geroskipou

This information box about the author only appears if the author has biographical information. Otherwise there is not author box shown. Follow YOOtheme on Twitter or read the blog.

Pafos 2017

Cyprus Tourism Organisation

Bus Schedule