image001-10

Νόμιμες ουσίες εζάρτησης

Written by geroskipou on . Posted in Άρθρα

ΝΟΜΙΜΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ

image001-10

Τα ναρκωτικά αποτελούν στις μέρες μας μια ανοιχτή κοινωνική πληγή, ίσως μια από τις πλέον βαθιές που μαστίζουν την νεολαία, το πιο ζωντανό και γνήσιο κομμάτι της κυπριακής κοινωνίας. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο των ναρκωτικών λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις και οι νέοι που εθίζονται ή πεθαίνουν από αυτές ολοένα και αυξάνονται.

Με τον όρο ναρκωτικές ουσίες εννοούμε τις ουσίες που αποτελούν νάρκωση, ελάττωση της διεγερσιμότητας του νευρικού συστήματος, καθώς και άλλες πλείστες βλάβες στη σωματική και ψυχική υγεία του χρήστη. Πιο συγκεκριμένα θα σταθώ στις νόμιμες ουσίες που εύκολα βρίσκουμε στην αγορά: το αλκοόλ και τα τσιγάρα.

ΑΛΚΟΟΛ

 

Το αλκοόλ καταστέλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα, δηλ. όλες οι αντιδράσεις του οργανισμού επιβραδύνονται χωρίς τη θέλησή μας υπό την επήρεια του. Επιπλέον, επηρεάζει την ψυχή και το μυαλό, δηλαδή τα συναισθήματά μας, τις σκέψεις μας και την αντίληψή μας.
Το αλκοόλ φτάνει σε όλα τα όργανα του σώματος μέσω της κυκλοφορίας του αίματος. Περίπου το 90% της ποσότητας που καταναλώνουμε φτάνει στον εγκέφαλο. Μικρές δόσεις διεγείρουν ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου, οδηγώντας παράλληλα κάποιες άλλες σε κατάπτωση των λειτουργιών τους. Μεγαλύτερες ποσότητες αλκοόλ έχουν σαν αποκλειστικό αποτέλεσμα την κατάπτωση.
Το αλκοόλ δρα σε «δύο φάσεις». Πρώτα έχουμε μια άμεση και έντονη ευχάριστη αντίδραση (το άτομο χαλαρώνει, ηρεμεί, χάνει τις αναστολές του κτλ.) που δεν κρατάει πολύ και, κατόπιν, μια όχι ιδιαίτερα έντονη αλλά δυσάρεστη αντίδραση που ξεκινάει σταδιακά, κρατάει πολύ και μπορεί να εκδηλωθεί ως νευρικότητα, κακή διάθεση, νωθρότητα, πονοκέφαλος από το μεθύσι κτλ. Αυτή τη δυσάρεστη αίσθηση μπορεί να τη σταματήσει ή να την υποκαταστήσει η ευχάριστη αίσθηση που θα έχει το άτομο αν πιει και άλλο. Αυτό συνεπάγεται τον κίνδυνο να αρχίσει κανείς να πίνει περισσότερο ή συχνότερα.

Η αποδόμηση του αλκοόλ είναι μια αρκετά αργή διαδικασία. Για την αποδόμηση 0,1 ml αλκοόλ, το συκώτι μας χρειάζεται περίπου μία ώρα (οι γυναίκες χρειάζονται περισσότερο). Αν πιούμε πολύ κάποιο βράδυ, το αλκοόλ εξακολουθεί να κυκλοφορεί μέσα μας και την επόμενη μέρα (κάτι που το μυρίζουν και οι γύρω μας).
Ένας ενήλικος άντρας δεν πρέπει να πίνει περισσότερο από 20 ml καθαρού αλκοόλ την ημέρα (το πολύ δύο ποτήρια μπύρα). Μία ενήλικη γυναίκα δεν πρέπει να πίνει περισσότερο από 10 ml καθαρού αλκοόλ την ημέρα (το πολύ ένα ποτήρι μπύρα).
Η παρατεταμένη, συστηματική και μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε βαριά σωματική και ψυχική εξάρτηση. Η εγκράτεια στο ποτό (δηλαδή η κατανάλωση μικρών ποσοτήτων αλκοόλ) δεν βλάπτει μακροπρόθεσμα την υγεία. Μάλιστα έχει διαπιστωθεί ότι η συνετή χρήση αλκοόλ, και ειδικά κρασιού, μπορεί να κάνει καλό στην υγεία.

ΤΣΙΓΑΡΑ

Η νικοτίνη είναι η ουσία που περιέχεται στο τσιγάρο και ευθύνεται για τις επιθυμητές επιδράσεις του καπνίσματος. Είναι όμως και το συστατικό του τσιγάρου που προκαλεί τον εθισμό. Η νικοτίνη απορροφάται στους πνεύμονες και φθάνει στον εγκέφαλο μέσα από την κυκλοφορία του αίματος σε λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα.
Λόγω αυτής της μεγάλης ταχύτητας, ο καπνιστής αισθάνεται την επίδραση της νικοτίνης πολύ γρήγορα. Η νικοτίνη επηρεάζει διάφορες περιοχές του εγκεφάλου και προκαλεί αλλαγές σε ολόκληρο το σώμα. Αυξάνονται οι καρδιακοί παλμοί, ανεβαίνει η πίεση, επιταχύνεται ο μεταβολισμός, συστέλλονται τα αιμοφόρα αγγεία και μειώνεται η κυκλοφορία του αίματος στα άκρα (γι’ αυτό οι καπνιστές έχουν συχνότερα από τους μη καπνιστές παγωμένα χέρια και πόδια). Οι επιδράσεις αυτές καταπονούν τον οργανισμό και είναι παρόμοιες με αυτές που προκαλεί το άγχος.
Η νικοτίνη είναι τοξική ουσία. Στους ενήλικες μια δόση 0,05 γραμμαρίων καθαρής νικοτίνης προκαλεί το θάνατο. Στα βρέφη μπορεί να προκληθεί θάνατος με την κατάποση ενός και μόνο τσιγάρου. Η τοξική δράση είναι εμφανής όταν κάποιος καπνίζει το πρώτο του τσιγάρο: τα συνηθισμένα συμπτώματα είναι βήχας και τάση για εμετό, ο λαιμός ξηραίνεται, τα μάτια κοκκινίζουν και δακρύζουν, ενδείξεις ότι το σώμα προσπαθεί να «καταπολεμήσει» την τοξική ουσία.
Εκτός από τη νικοτίνη, το τσιγάρο και ο καπνός του τσιγάρου περιέχουν περίπου 3.700 χημικές ουσίες, μεταξύ αυτών αμμωνία, αρσενικό, πίσσα, υδροκυάνιο, μονοξείδιο του άνθρακα ή βουτάνιο. Πολλές από αυτές είναι γνωστές από άλλες «χρήσεις».Εξ αυτών 40 περίπου έχει αποδειχθεί ότι είναι καρκινογόνες.

Το κάπνισμα είναι η πρώτη αιτία θανάτου και ασθενειών που θα μπορούσε να αποφευχθεί στην Ευρώπη και σε άλλες βιομηχανικές χώρες. Στην Ευρώπη πεθαίνουν κάθε χρόνο πάνω από 500 000 άτομα λόγω των συνεπειών του καπνίσματος.

 


Η συστηματική χρήση αλκοόλ οδηγεί στην κατάπτωση των σωματικών και των νοητικών λειτουργιών. Σε ανθρώπους που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ παρατηρείται καταστροφή των εγκεφαλικών κυττάρων. Οι βλάβες αυτές είναι σοβαρότερες όσο περισσότερο πίνει το άτομο καθημερινά.

Στις γυναίκες, ο συνδυασμός αντισυλληπτικού χαπιού και καπνίσματος αυξάνει περαιτέρω τον κίνδυνο προσβολής από καρδιαγγειακά νοσήματα (π.χ. θρόμβωση, έμφραγμα, εγκεφαλικό).

Κίνδυνοι που πρέπει να γνωρίζουμε

 

Το ποτό βλάπτει την καρδιά και το συκώτι και ανεβάζει την πίεση. Όσοι πάσχουν από κάποια σχετική ασθένεια δεν πρέπει να πίνουν καθόλου.


 Article Hits: {hits}314{/hits}

geroskipou

This information box about the author only appears if the author has biographical information. Otherwise there is not author box shown. Follow YOOtheme on Twitter or read the blog.

Pafos 2017

Cyprus Tourism Organisation

Bus Schedule