image001-5

Εφηβεία Παχυσαραία

Written by geroskipou on . Posted in Άρθρα

image001-5

ΕΦΗΒΕΙΑ-ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ


ΚΟΝΤΟΥ ΚΡΙΣΤΙΑ

Ξεκινώντας με τον ορισμό των δύο λέξεων, είμστε σε θέση να κατανοήσουμε και να συνειδητοποιήσουμε τη σχέση τους στη ζωή μας, σύμφωνα με το ρόλο μας-είτε ως γονιός, ή έφηβος- έτσι ώστε να είμαστε σε θέση να δούμε πιο καθαρά τις συνέπειες και να επιλέξουμε την αποτελεσματικότερη λύση για μας.

Η εφηβεία ορίζεται από το χρονικό διάστημα που ξεκινά με την εμφάνιση των πρώτων σημείων της ήβης και καταλήγει στην ενηλικίωση του ατόμου.Πρόκειται για ένα φαινόμενο ορμονικό, βιολογικό, πνευματικό. Η εφηβεία είναι περίοδος έντονων σωματικών αλλαγών. Το παιδικό σώμα μετατρέπεται βαθμιαία σε σώμα ενηλίκου, με προεξάρχοντα τα χαρακτηριστικά του φύλου (γυναικεία ή ανδρικά). Η αποδοχή αυτών των αλλαγών προϋποθέτει υγιή ψυχική λειτουργία.Υπάρχει μια έντονη αλλαγή στην εικόνα του σώματος και του εαυτού, η οποία σπρώχνει τον έφηβο στην αναζήτηση μιας νέας ταυτότητας. Ταυτόχρονα εκτίθεται σε πολλούς κινδύνους και δοκιμάζεται η ικανότητα προσαρμογής του στην κοινωνία.

Η παχυσαρκία η υπερβολική αποταμίευση ενέργειας στον οργανισμό με τη μορφή λίπους και προκαλείται από την τακτική λήψη υπερβολικής ποσότητας τροφής που η θερμιδική της αξία υπερβαίνει αυτή που το άτομο καταναλώνει.Είναι μια ακραία κατάσταση αποταμίευσης λίπους που δημιουργεί μορφολογικές και λειτουργικές διαταραχές στον οργανισμό. Από τις αρχές του 21ου αιώνα η παχυσαρκία τείνει να γίνει ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας σχετιζόμενο με καρδιαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδη διαβήτη Καρκίνο
Καθώς επίσης και την ψυχική υγεία, όπως: κατάθλιψη, μειωμένη αυτοεκτίμηση και
δυσαρέσκεια με την εικόνα του σώματος μας και άλλες κλινικές παθήσεις που αυξάνουν τα ποσοστά θνησιμότητας παγκοσμίως.

ΕΦΗΒΕΙΑ-ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ

Η ραγδαία ανάπτυξη που εμφανίζεται την περίοδο της εφηβείας, οδηγεί το νέο στην ανάγκη από ένα πλούσιο σε ποσότητα και ποιότητα διαιτολόγιο, καθώς ο έφηβος χρειάζεται ενέργεια για την αύξηση του μυικού ιστού, την ανάπτυξη του σκελετού και του νευρικού συστήματος,όπως και για την ανάπτυξη του γεννητικού συστήματος.Την περίοδο αυτή οι ανάγκες σε πρωτεΐνες τριπλασιάζονται, ο σίδηρος που αποβάλλεται με την απώλεια του αίματος κατά την έμμυνη ρύση πρέπει να αναπληρωθεί.

Πολλές φορές όμως αυτή η ανάγκη της λήψης τροφής γίνεται ανεξέλεγκτη σε αλληλένδετη σχέση με τις σωματικές αλλαγές την περίοδο της εφηβείας και έχουμε το δυσάρεστο φαινόμενο της παχυσαρκίας.

Είναι λοίπον απαραίτητο, οι έφηβοι να προσλαμβάνουν την κατάλληλη ποσότητα ενέργειας καθημερινά αλλά και να εκπαιδευτούν σε σχέση με την ποιότητα των τροφών που θα πρέπει να καταναλώνουν σε συδιασμό με την κατάλληλη άσκηση.

Μια σωστή διατροφή ενός εφήβου που θα τον βοηθήσει να προετοιμάσει το κατάλληλο έδαφος για τη μελλοντική του υγεία είναι να τηρήσει τις πλέον γνωστές μικρές συμβουλές που σχεδόν όλοι οι διατροφολόγοι συστήνουν:

· Κατανάλωση 5 γευμάτων την ημέρα(πρωϊνό, μεσημεριανό, βραδυνό και 2 ενδιάμεσα)

· http://tin.pblogs.gr/2008/20080301/pages/7.html

Αποφυγή ζαχαρούχων ροφημάτων και βιομηχανοποιημένων σνακ πλούσιων σε ζάχαρη, αλάτι καιλιπαρά.

image003-5

  • · Ναι στα δημητριακά ολικής αλέσεως!
  • · Καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών
  • · Γάλα: Η τροφή – κλειδί για την αύξηση του ύψους σας.
  • · Ναι στο άπαχο κρέας, το κοτόπουλο και το ψάρι.

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΕΦΗΒΟΥ

 

ΑΓΟΡΙΑ

ΚΟΡΙΤΣΙΑ

ΠΡΩΙΝΟ

Ένα φλιτζάνι δημητριακά με ένα ποτήρι γάλα 1,5% λιπαρά και μία μπανάνα.

Μισό φλιτζάνι δημητριακά με ένα ποτήρι γάλα 1,5% λιπαρά κι ένα μήλο.

ΔΕΚΑΤΙΑΝΟ

Ένα τοστ με μια φέτα τυρί χαμηλών λιπαρών, μια φέτα ζαμπόν γαλοπούλας και ντομάτα.

Μία μπάρα δημητριακών 100-150 θερμίδες.

ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ

Δύο και 1/2 φλιτζάνια μακαρόνια με 1/2 φλιρζάνι κιμά, μια κουταλιά της σούπας τριμμένη παρμεζάνα και δύο φλιτζάνια λαχανοσαλάτα με μία κουταλιά του γλυκού λάδι.

Ένα και 1/2 φλιτζάνι μακαρόνια με 3 κουταλιές της σούπας κιμά και μία κουταλιά της σούπας τριμμένη παρμεζάνα και ένα φλιτζάνι λαχανοσαλάτα με μια κουταλιά του γλυκού λάδι.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ

Ένα ποτήρι γάλα 1,5% λιπαρά και μία μπανάνα.

Ένα γιαούρτι 0-2% λιπαρά κι ένα αχλάδι.

ΒΡΑΔΙΝΟ

200 γρ. κοτόπουλο ψητό με 2/3 του φλιτζνιού ρύζι βραστό αβουτύρωτο και δύο φλιτζάνια μαρουλοσαλάτα με μια κουταλιά του γλυκού λάδι.

120γρ κοτόπουλο ψητό με 1/2 φλιτζάνι ρύζι βραστό αβουτύρωτο και δύο φλιτζάνια μαρουλοσαλάτα με μια κουταλιά του γλυκού λάδι.

www.giannitsopoulou.yahoo.co.uk

Πρέπει να προσέξουν όμως ορισμένοι έφηβοι κυρίως κορίτσια να μην ακολουθούν αυστηρή δίαιτα προκειμένου να βελτιώσουν την εμφάνιση τους, με αποτέλεσμα να θέσουν την υγεία τους σε κίνδυνο. Είναι πολύ επικίνδυνη η κατάσταση απώλειας της όρεξης, λόγω καθαρών ψυχολογικών αιτιών, η οποία χαρακτηρίζεται, ως anorexianervosa!

image004-5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Article Hits: {hits}309{/hits}

geroskipou

This information box about the author only appears if the author has biographical information. Otherwise there is not author box shown. Follow YOOtheme on Twitter or read the blog.

Pafos 2017

Cyprus Tourism Organisation

Bus Schedule