image002

Διαφορετικότητα

Written by geroskipou on . Posted in Άρθρα

Η ομοιότητα περνάει πάντα απαρατήρητη.

Η διαφορετικότητα είναι που σοκάρει…

Παναγιώτα Κουρέα, Δασκάλα

image002

Τι είναι διαφορετικό;

Ø  Ο Λευτέρης που έμεινε στην ίδια τάξη γιατί

απουσίαζε τη περισσότερη σχολική χρονιά λόγω

σοβαρού προβλήματος υγείας.

Ø  Η Μαρία που είναι οκτώ χρονών και παίζει

 μπάλα με τ΄αγόρια.

Ø  Ο Χάρης που δεν τον λένε Χάρη αλλά Χαλίμ

 και είναι από τη Συρία.

Ø  Η Ελένη που πήρε πρώτο βραβείο σε

 Παγκόσμιο Διαγωνισμό Μαθηματικών.

Ø  Ο Διογένης που δε γράφει ωραία γράμματα.

Ø  Η Φανή που θέλει να γίνει πιλότος.

Ø  Η Χαρά που έχει πρόβλημα στην όρασή της.

 

image003Υπάρχουν δύο είδη ανθρώπων στον “κόσμο” μας: Εμείς και οι “άλλοι”, οι “διαφορετικοί”.

H διαφορετικότητα των ανθρώπων είναι η ομορφιά της ζωής. Κάθε άτομο είναι Μοναδικό, Ανεπανάληπτο, Αυτεξούσιο, Διαφορετικό και όλα τα άτομα μαζί πραγματώνονται μόνο σε σχέση. Έτσι μαθαίνουμε να συν-ζούμε με τους συν-ανθρώπους μας και να συν-αποκαλύπτουμε το ρόλο μας μέσα στην ολότητα που ζούμε. Σε ένα πολύ-πολιτισμικό παγκόσμιο περιβάλλον, ο σεβασμός της διαφορετικότητας των ατόμων στην εργασία, στη θρησκεία, στην παιδεία, στις αντιδράσεις, στις επιλογές, στις εκτιμήσεις, στους χαρακτήρες, στις αξίες,  στα ήθη, στα πάθη, στην αισθητική, στις ικανότητες–δεξιότητες, στα ενδιαφέροντα, στον τρόπο ζωής, αποτελεί βασική προτεραιότητα σε διεθνές, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.

Αν δεν υπήρχαν οι διαφορετικότητες, οι κοινωνίες θα ήταν καταδικασμένες σε μιαν αβάσταχτη και θανατερή στασιμότητα.

Το διαφορετικό λειτουργεί ως καταλύτης, ως μαγιά για τις κοινωνικές ζυμώσεις, για την πρόοδο και την ανάπτυξη, τόσο την πνευματική – πολιτισμική όσο και την υλική – οικονομική. Αν δεν υπάρξει κατάθεση του διαφορετικού, της διαφορετικής άποψης, της άλλης στάσης, αν όλα είναι όμοια, δεν πρόκειται να υπάρξει δημιουργία, δεν πρόκειται ποτέ να γεννηθεί το νέο, αφού το νέο έτσι και αλλιώς είναι διαφορετικό από το παλιό και για να γεννηθεί χρειάζεται απαραίτητα το διαφορετικό. Τα όμοια δεν μπορούν να γεννήσουν τίποτα, μόνο να επαναλαμβάνονται βαρετά με μίαν ανία μέχρι θανάτου! Ό,τι υπάρχει, υπάρχει επειδή συναντιούνται τα αντίθετα, τα διαφορετικά.

Επομένως, είναι αυτονόητο, ότι μια κοινωνία, της οποίας η πολιτισμική  ατμόσφαιρα διαπνέεται από τις βασικές ανθρωπιστικές αρχές της ισοτιμίας, της ισονομίας, της ελευθερίας της έκφρασης, του αυτοπροσδιορισμού, της αυτοδιάθεσης είναι η κοινωνία που ανέχεται, που μπορεί να διαχειρισθεί την διαφορετικότητα, αυτήν που καταξιώνει την ανθρώπινη ύπαρξη, το ανθρώπινο πρόσωπο.

Δυστυχώς, στη δική μας κοινωνία ακόμη και νέα παιδιά κουβαλούν τις προκαταλήψεις μιας απαίδευτης οικογένειας! Παρ’ όλα αυτά μπορούμε να βελτιώσουμε σε κάποιο βαθμό αυτήν την κατάσταση, αρκεί να ξεκινήσουμε τη δουλειά από τα θεμέλια. Ξεκινώντας από τα «διαφορετικά» παιδιά που φοιτούν στα σχολεία μας κι αλλάζοντας τη στάση μας απέναντί τους.

Το σχολείο και κατ’ επέκταση οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς πρέπει να αντιληφθούμε αυτήν την πολυπολιτισμικότητα-διαφορετικότητα και να αλλάξουμε νοοτροπία. Προτάσεις που ακούγονται συχνά στο χώρο της εκπαίδευσης, του τύπου: «Δε θέλω να καθίσω δίπλα του, γιατί η μαμά μου είπε ότι μυρίζει άσχημα κι ότι είναι και κακός…» πρέπει να λάβουν τέλος. Απέναντι μας όλα είναι παιδιά που θα στηρίξουν την αυριανή κοινωνία μας και άρα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ίσοι. Το ευχάριστο είναι ότι αυτή η προσπάθεια, τουλάχιστον στον εκπαιδευτικό χώρο έχει ήδη ξεκινήσει. Έχουν αναπτυχθεί και εφαρμόζονται ειδικά προγράμματα που απευθύνονται σε πολυπολιτισμικές κοινωνίες και που προάγουν την ψυχική υγεία των παιδιών με αποτέλεσμα την εναρμόνιση και ψυχική ισορροπία. Οι εκπαιδευτικοί πλέον ενδιαφερόμαστε να αναπτύξουμε συλλογικές δραστηριότητες που να αποσκοπούν στην αποδοχή του διαφορετικού, ενώ ταυτόχρονα με την εφαρμογή της ομαδοσυνεργατικής διδασκαλίας έχουμε καταφέρει σε σημαντικό βαθμό να περιορίσουμε την περιθωριοποίηση των παιδιών, πράγμα πολύ σημαντικό .image004

Έτσι, εφαρμόζονται δραστηριότητες με σκοπό να κατανοήσουν τα παιδιά τα κοινά και διαφορετικά στοιχεία που έχουν με τους συμμαθητές τους, δραστηριότητες με σκοπό να αντιληφθούν οι μαθητές το πώς επιδρούν τα στερεότυπα στη συμπεριφορά και στάση μας, δραστηριότητες όπου τονίζονται τα θετικά, κυρίως, χαρακτηριστικά της κουλτούρας των άλλων λαών αλλά και δραστηριότητες που απλά αποσκοπούν στη γνωριμία με τους άλλους πολιτισμούς, τα ήθη και τα έθιμά τους. Οι δραστηριότητες αυτές είναι σημαντικές τόσο για την ψυχολογική προσαρμογή των παιδιών στη χώρα μας όσο και για την εξέλιξη και ανάπτυξη μιας ισορροπημένης κοινωνίας. Στον αγώνα μας αυτόν καθένας μας με τον τρόπο του θα πρέπει να συμβάλλει όσο το δυνατόν περισσότερο για καλύτερα αποτελέσματα. Για ένα αύριο με καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, όπου η συνεργασία- συλλογικότητα θα αντικαταστήσουν την ξενοφοβία και την μοναχικότητα. Όπου θα εκτιμάται περισσότερο η ξεχωριστή προσωπικότητα του καθενός και γενικά η διαφορετικότητα. Γιατί τελικά όλοι είμαστε τόσο ίδιοι όσο και διαφορετικοί!

Παραμύθια για τη Διαφορετικότητα για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας

 “Το Χαρουμενο Λιβαδι”,

 της Φυλλιως Νικολουδη

«Ο Αγκαλίτσας»,

του Steve Smallman

«Ο Χνουχνουδέλος»,

του Χίντο Βαν Χενέχτεν

«Απωλέσθη Πράσινος Σκύλος»,

 του Πασκάλ Μπιέ

«Ο Πρασσινοπασχαλιάς»,

της Χρύσας Δημουλίδου

«Ο άνθρωπος με την κόκκινη μύτη»,

του Ούρζελ Σέλφερ,

«Η τσιγγάνικη φλογέρα»,

 του Μπερτράν Σολέ

«Έλμερ, ο παρδαλός ελέφαντας»,

του Ντ. Μακ Κι

 Article Hits: {hits}304{/hits}

geroskipou

This information box about the author only appears if the author has biographical information. Otherwise there is not author box shown. Follow YOOtheme on Twitter or read the blog.

Pafos 2017

Cyprus Tourism Organisation

Bus Schedule