safe-web

Διαδίκτυο

Written by geroskipou on . Posted in Άρθρα

Σερφάροντας σε επικίνδυνα νερά…

safe-webΕίναι γενικά παραδεκτό στη σύγχρονη εποχή, ότι η εξέλιξη της τεχνολογίας και ιδιαίτερα της πληροφορικής έχει επιφέρει μεγάλες αλλαγές στην καθημερινότητά μας. Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές έχουν εισχωρήσει στη ζωή μας και χρησιμοποιούνται ευρύτατα σε όλους τους τομείς τόσο μέσα στο σπίτι μας, όσο και έξω από αυτό. Στενά συνδεδεμένη με τη  χρήση των υπολογιστών είναι  και η χρήση του διαδικτύου.  Το διαδίκτυο ή αλλιώς internet είναι ένα εργαλείο που έφερε την επανάσταση στον κόσμο των υπολογιστών και της παγκόσμιας επικοινωνίας. Ξεκίνησε σαν ένα στρατιωτικό πρόγραμμα των Η.Π.Α σε συνεργασία με την πανεπιστημιακή κοινότητα και  εξελίχθηκε σε ένα διεθνές δίκτυο ηλεκτρονικών υπολογιστών, δηλαδή πολλοί υπολογιστές παγκοσμίως συνδέονται μεταξύ τους με σκοπό την αμοιβαία ανταλλαγή πληροφοριών. Μέσω του διαδικτύου μπορούμε να πάρουμε, αλλά και να δημοσιεύσουμε πληροφορίες σε όλο τον κόσμο, σε ελάχιστο χρόνο και χωρίς ταλαιπωρία.

Γιατί σερφάρουμε στο διαδίκτυο;goofey-dog

 • Για να διευρύνουμε τις γνώσεις μας και να ενημερωθούμε για την επικαιρότητα ή για άλλα θέματα που μας ενδιαφέρουν.
 • Για να βρούμε πληροφορίες για πρόσωπα, υπηρεσίες, επιχειρήσεις και προϊόντα.
 • Για να δούμε τιμές, να συγκρίνουμε και να αγοράσουμε αγαθά(από cds ως και αυτοκίνητα) ή υπηρεσίες (έκδοση εισιτηρίων, ενοικίαση αυτοκινήτων κ.α).
 • Για να διασκεδάσουμε, να παίξουμε ομαδικά βιντεοπαιχνίδια, να δούμε βιντεοκλίπ και να ακούσουμε τραγούδια, να ενημερωθούμε για τα έργα που παίζονται σε κινηματογράφους και θέατρα και άλλα.
 • Για να κάνουμε τραπεζικές συναλλαγές, να μετακινήσουμε κεφάλαια, να αγοράσουμε ή να πωλήσουμε μετοχές, να συμμετάσχουμε σε δημοπρασίες και άλλες δραστηριότητες οικονομικής φύσεως, για να στείλουμε φωτογραφίες σε φίλους και συγγενείς, να επικοινωνήσουμε μαζί τους, να γνωρίσουμε ανθρώπους με παρόμοια ενδιαφέροντα, από το σπίτι μας.

Διαδικτυακές παγίδες

afro-dogΕκμετάλλευση ανηλίκων: Κρυμμένοι πίσω από την ανωνυμία, κάποιοι ίσως να προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν παιδιά σεξουαλικά. Κάποιος μπορεί να πείσει ένα παιδί να στείλει ηλεκτρονικά φωτογραφίες, τις οποίες ακολούθως να παραποιήσει και να δημοσιεύσει σε ιστοσελίδες με ακατάλληλο περιεχόμενο. Έτσι, πολύ εύκολα και σχετικά γρήγορα, μπορεί να διαβιβάσει μέσω του διαδικτύου παραποιημένες φωτογραφίες σε όλο τον κόσμο. Ακόμα κάποιοι μπορεί να χρησιμοποιήσουν τις δυνατότητες των chat rooms και των προγραμμάτων άμεσης επικοινωνίας μέσω μηνυμάτων (Instant  Messenger) για να πλησιάσουν τα παιδιά και τους νέους επιδιώκοντας να τα παρενοχλήσουν ή ακόμη και να παρασύρουν για να τα κακοποιήσουν σε μια προσωπική συνάντηση. Τα κορίτσια μεταξύ 13 και 17 χρόνων διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο από τέτοιους ανθρώπους.
Αποκάλυψη προσωπικών στοιχείων: Δυστυχώς υπάρχουν επιτήδειοι που προσπαθούν μέσα από e-mail ή συνομιλίες chat να αποσπάσουν προσωπικές πληροφορίες, όπως κωδικούς πρόσβασης, αριθμούς τηλεφώνων, αριθμούς πιστωτικών καρτών, διευθύνσεις και άλλα.
Ανεπιθύμητα μηνύματα(spam): Στην προσπάθειά τους να διαφημίσουν και να προωθήσουν  τα προϊόντα τους διάφορες  εταιρείες, αφού αποσπάσουν με έντεχνο τρόπο προσωπικές πληροφορίες, είναι δυνατό να σας αποστέλλουν πληθώρα ανεπιθύμητων μηνυμάτων.
Ανεπιθύμητες αγορές: Τα παιδιά βρίσκονται συνέχεια σε πειρασμό να αγοράζουν πράγματα που διαφημίζονται σε ιστοσελίδες. Στο διαδίκτυο είναι σαν να βρίσκονται στο μεγαλύτερο πολυκατάστημα του κόσμου και αν γνωρίζουν τον τρόπο να κάνουν αγορές είναι εύκολο να παρασυρθούν.
Μόλυνση με Ιούς (virus): H ηλεκτρονική αλληλογραφία μπορεί να κρύβει κινδύνους, όπως ιούς που μπορούν να καταστρέψουν τον υπολογιστή σας χωρίς καν τη γνώση του αποστολέα. Η επίσκεψη σε μια ιστοσελίδα ή το άνοιγμα ενός ύποπτου αρχείου μπορεί να έχουν καταστροφικά αποτελέσματα.10-euro
Ρατσισμός / Ξενοφοβία / Σατανισμός / Βία: Καθημερινά βλέπουμε παιδιά και νέους σε Internet Cafe να παίζουν παιχνίδια βίας, όπου ο νικητής είναι αυτός που έχει σκοτώσει τους πιο πολλούς. Ο αριθμός των ιστοσελίδων εξτρεμιστικών και ρατσιστικών οργανώσεων έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια. Επίσης, χιλιάδες είναι οι ιστοχώροι που προσπαθούν να μυήσουν τα παιδιά στο σατανισμό και να τα παραπλανήσουν.
Downloading: Το downloading για τους περισσότερους ανθρώπους είναι το πιο απλό πράγμα στον κόσμο. Υπάρχουν π.χ. πολλά αρχεία μουσικής που μπορείς να κατεβάσεις χωρίς το φόβο των νομικών κυρώσεων. Υπάρχουν όμως και κάποια αρχεία όπου ο νόμος, αναφορικά με το downloading, διαφέρει από χώρα σε χώρα και μπορεί να σου επιβάλει μέχρι και ποινή φυλάκισης 6 χρόνων, σε περίπτωση παραβíaσhς τοy νόμοy περί πνευματικής ιδιοκτησίας, το γνωστό σε όλους μας copyright.
junk-emailΡοζ παγίδες: Όταν κάποιος επισκεφτεί μια ιστοσελίδα, ερωτικού κυρίως περιεχομένου, είναι δυνατό να κατεβάζει εν αγνοία του εξειδικευμένο λογισμικό το οποίο διακόπτει την τοπική τηλεφωνική σύνδεση και διενεργεί κλήσεις στο εξωτερικό χωρίς ο χρήστης να το καταλάβει. Το λογισμικό αυτό παραμένει ενεργό στον υπολογιστή ακόμα και αν δεν είστε στο διαδίκτυο.

 

 

 

 

 

Χρήσιμες  συμβουλές για τα παιδιά μας

 • no-to-spam Να τα συμβουλεύουμε διαρκώς να μην αποκαλύπτουν το όνομά τους, το τηλέφωνό τους και άλλα προσωπικά τους στοιχεία στο διαδίκτυο, να μη στέλνουν σε καμιά περίπτωση φωτογραφίες σε αγνώστους, να μη συναντούν άτομα που γνώρισαν μέσω διαδικτύου μόνοι τους και ειδικά σε απομονωμένους χώρους, χωρίς οι γονείς να το ξέρουν, γιατί στο διαδίκτυο ο καθένας είναι ό,τι δηλώσει. Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να γνωρίζει κάποιος με σιγουριά ποιος βρίσκεται στην άλλη άκρη της γραμμής.
 • Να τα ενημερώνουμε ώστε να ελέγχουν τις πηγές τους και να διασταυρώνουν τις πληροφορίες που συλλέγουν, αναζητώντας πολλές πηγές, γιατί αρκετές πληροφορίες που διοχετεύονται στο διαδίκτυο είναι ανακριβείς.
 • Να τα μάθουμε να    μην απαντούν διαφημιστικά ηλεκτρονικά μηνύματα, να μην ανοίγουν e-mail από αγνώστους, ειδικά όταν έχουν παράξενα θέματα και ύποπτα αρχεία γιατί οι ιοί καραδοκούν.
 • Να είμαστε δίπλα τους και να τα μάθουμε να έρχονται σε μας όταν συναντήσουν κάτι που δεν τους αρέσει.
 • Να είμαστε φίλοι με τα παιδιά μας και να έχουμε την εμπιστοσύνη τους. Να μαθαίνουμε με τι ασχολούνται και να διαβάζουμε λίγο γι’ αυτά που τα ενδιαφέρουν.
 • Να προσπαθούμε να είμαστε κι εμείς όσο πιο ενημερωμένοι γίνεται για το διαδίκτυο και να αφιερώνουμε χρόνο σερφάροντας μαζί τους.
 • Να συμβουλευτούμε σχετικές υπηρεσίες και επαγγελματίες για ειδικά λογισμικά που θα μας επιτρέψουν να φιλτράρουμε ή να παρακολουθούμε τις σελίδες που επισκέπτονται τα παιδιά μας, αφού το συζητήσουμε μαζί τους.spam-protection
 • Να τα κάνουμε να κατανοήσουν ότι οι πράξεις τους στο διαδίκτυο μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στον αληθινό κόσμο.
 • Να θυμόμαστε ότι όλα τα παραπάνω δεν ισχύουν μόνο για τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, αλλά και για τα κινητά τηλέφωνα. Με τα κινητά τηλέφωνα τελευταίας τεχνολογίας είναι δυνατό να μπαίνει κάποιος στο διαδίκτυο, όπως ακριβώς με έναν υπολογιστή.

Σοφία Ντέλη Γιουκκά, Δασκάλα Δημοτικής Εκπαίδευσης

Article Hits: {hits}302{/hits}

geroskipou

This information box about the author only appears if the author has biographical information. Otherwise there is not author box shown. Follow YOOtheme on Twitter or read the blog.

Pafos 2017

Cyprus Tourism Organisation

Bus Schedule