family-

Βασικοί κανόνες Πειθαρχίας

Written by geroskipou on . Posted in Άρθρα

Πειθαρχία!family-
« Διότι η αληθινή απαρχή της σοφίας είναι η λαχτάρα για πειθαρχία. Και η φροντίδα της πειθαρχίας είναι η αγάπη.»
Ύμνος του Σολομώντα.

Τι είναι η πειθαρχία;  Πειθαρχία σημαίνει κατ’ ανάγκη τιμωρία; Είναι άραγε το ίδιο πράγμα; Μήπως πειθαρχία σημαίνει τυφλή υπακοή; ΟΧΙ !
Πειθαρχία είναι τα όρια, οι κατευθυντήριες γραμμές που θέτουμε εμείς οι γονείς ή οι δάσκαλοι στα παιδιά μας. Μέσα από κανόνες και όρια, θέλουμε τα παιδιά να μάθουν να συμπεριφέρονται σύμφωνα με ένα τρόπο κοινωνικά αποδεκτό. Η πειθαρχία μπορεί να περιλαμβάνει τους κανονισμούς που πρέπει να υπάρχουν σε ένα σπίτι, τις ευθύνες του καθενός αλλά και τις συνέπειες που θα έχει η μη τήρηση τους.  Κι όλα αυτά φυσικά να είναι πολύ ξεκάθαρα στο παιδί.
Η τιμωρία τώρα είναι η ποινή που επιβάλλεται σε κάποιον. Οι τιμωρίες μπορεί να είναι διαφόρων ειδών όπως η απομάκρυνση του παιδιού, η αντικατάσταση αυτού που χάλασε, απώλεια κάποιων προνομίων που έχει το παιδί ή παιχνιδιού κ.αλ.
Η πειθαρχία για να λειτουργήσει σωστά πρέπει να έχει κάποιους κανόνες. Τους κανόνες αυτούς πρέπει πρώτα να τους συμφωνήσουν οι δυο γονείς. Να υπάρχει μια ομοφωνία στον ορισμό των κανόνων όπως και των επιπτώσεων που θα ακολουθήσουν την παράβαση τους. Αν ο ένας γονέας λέει αυτό και ο άλλος το αλλάζει τότε αυτό προκαλεί μια σύγχυση στο ίδιο το παιδί και στο τέλος ο κανονισμός χάνει την αξία του και το παιδί δεν μπαίνει καν στον κόπο να τον ακολουθήσει. Επομένως συνέπεια και ομοφωνία στον ορισμό των κανόνων.
Τα παιδιά πρέπει να ενημερωθούν για το τι τους επιτρέπεται και τι όχι από την αρχή είτε αφορά κανόνες στο σπίτι ή για έξω απ’ αυτό. Προετοιμάζομε το παιδί μας για το τι πρόκειται να ακολουθήσει ή να συμβεί, π.χ. θα πάμε επίσκεψη στην κα……….. λέμε στο παιδί μας από πριν – Μπορείς να φας κάτι που θέλεις, να παίξεις με τα παιδιά τα άλλα. Τα παιχνίδια είναι δικά τους, τα προσέχουμε και δεν τα σπάμε ή τα παίρνουμε μαζί μας όταν θα φύγουμε. Στο ξένο σπίτι όπως και στο δικό μας παίζουμε όμορφα χωρίς να τρέχουμε πάνω κάτω κάνοντας φασαρία. Αν θέλεις μπορείς να πάρεις κι εσύ ένα παιχνίδι για να παίξεις μαζί με τους άλλους. Διάλεξε όποιο θέλεις να πάρεις μαζί σου και αργότερα να το φέρουμε πίσω.
Γνωρίζει τι θα γίνει εκεί και προλαμβάνουμε κάποιες καταστάσεις που για μας ίσως να είναι δυσάρεστες και μη επιτρεπόμενες ενώ για το παιδί ίσως και να μη τις σκεφτεί καν.

Οι κανόνες φυσικά δεν ισχύουν μόνο για το παιδί αλλά και για τους μεγάλους. Κι εμείς πρέπει να ακολουθούμε τους κανόνες. Το παιδί μαθαίνει με τρεις τρόπους: μίμηση, μίμηση, μίμηση.  Το παιδί μας όταν μας βλέπει να τηρούμε τους κανόνες τότε έχουν το καλύτερο πρότυπο για να μάθουν πώς να συμπεριφέρονται. Αν εγώ του λέω ότι δεν πρέπει να κτυπά την αδελφή του  και εγώ τον κτυπώ για να μην το κάνει τότε πώς θα μπορέσει να διαχωρίσει τις δυο συμπεριφορές της ποινής και του κανόνα;
Το παιδί λοιπών παρατηρεί τα πρότυπα του δηλαδή εμάς, τον τρόπο που φερόμαστε και φέρεται κι αυτό με τον ίδιο τρόπο. Αν για τον μπαμπά είναι ορθό να βρίζει γιατί όχι κι αυτό; Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να γίνουμε

θετικά πρότυπα για το παιδί μας.flowers
Οι κανόνες πάλι δεν πρέπει να είναι υπερβολικά αυστηροί για το παιδί ώστε να μην του επιτρέπουν να έχει κάποια ανεξαρτησία, υπευθυνότητα και πρωτοβουλία γιατί τότε θα έχουμε ακριβώς την αντίθετη συμπεριφορά. Συζητούμε με το παιδί τους κανόνες που θα θέσουμε, π.χ. μπορείς να παίξεις από τις 2 μέχρι της 3 στο δωμάτιο σου ή με τον φίλο σου αλλά αργότερα όταν θα σου φωνάξω θα’ αρθείς στο σπίτι για να διαβάσεις. Το παιδί ίσως να θεωρεί ότι το 3:00 να είναι πολύ γρήγορο. Με την συζήτηση ίσως γίνει 3:30 αλλά σταθερό 3:30 γιατί αν δεν είναι σταθερό τότε μπορεί να γίνει την επόμενη μέρα 2:30.

Το παιδί απ’ την αρχή πρέπει να αντιληφθεί ότι σε όλες τις στιγμές της ζωής μας υπάρχουν κανόνες είτε είναι με την μορφή νόμων της πολιτείας είτε ως κανόνες καλής συμπεριφοράς.  Όπως εγώ ο ενήλικας δεν μπορώ να περάσω με κόκκινο στα φώτα τροχαίας και αν το κάνω θα έχω τις ανάλογες επιπτώσεις έτσι και το παιδί αν παραβεί κάποιον κανόνα θά’χει και συνέπειες. Φυσικά πάντα προσπαθούμε να δίνουμε σημασία περισσότερο στις θετικές και επιθυμητές συμπεριφορές. Αν όμως πρέπει να τιμωρηθεί να τιμωρηθεί και πάντα εξηγώντας τον λόγο της τιμωρίας του.
Κάποιες φορές είναι καλό ν’ αφήνουμε το παιδί μας να βιώσει τις συνέπειες των πράξεων του. Να μην γινόμαστε πάντα το «σωσίβιο» τους. Δεν έκανε η Μαρία τις ασκήσεις της στο τετράδιο της γιατί βαριόταν και το άλλο πρωί ήθελε να αφήσει στο σπίτι το τετράδιο της γιατί θα θύμωνε η δασκάλα ή θα ντρεπόταν τους συμμαθητές της, εμείς δεν πρέπει να συμφωνήσουμε αλλά να πάρει το τετράδιο και να δεχτεί όπως πρέπει τις συνέπειες.

Η επιβράβευση έχει πάντα περισσότερα θετικά απ’ ότι η τιμωρία. Κανενός δεν του αρέσει να του λένε μόνο τα αρνητικά και να μην βλέπουν και τα θετικά. Γι’ αυτό λέμε μπράβο για κάθε μικρή θετική συμπεριφορά. Είμαστε στην τράπεζα για 30΄ και εσύ καθόσουν εκεί πολύ φρόνιμα. Μπράβο που άντεξες τόση πολλή ώρα. Επικεντρωνόμαστε κυρίως στην προσπάθεια του παιδιού.
Στους κανόνες πειθαρχίας καλύτερα να αποφεύγονται τα ΜΗΝ και τα ΔΕΝ. «Μην πετάς τα χαρτιά στο πάτωμα.» Λανθασμένος κανονισμός.
«Τα χαρτιά τα ρίχνουμε πάντα στον κάλαθο των αχρήστων.» Ορθός κανονισμός.

Τα παιδιά πάμπολλες είναι οι φορές που θέλουν να δοκιμάσουν την αντοχή μας ή να τραβήξουν την προσοχή μας με λανθασμένο τρόπο. Ο τρόπος που είναι αποτελεσματικότερος από την τιμωρία είναι να αγνοήσουμε την αρνητική συμπεριφορά. Όταν μια συμπεριφορά δεν ενισχύεται τότε σιγά-σιγά θα σβήσει.
Οι τιμωρίες τίθενται για να βοηθήσουν το παιδί ν’ αλλάξει συμπεριφορά κι όχι για να το πληγώσουν ή να το τραυματίσουν. Η τιμωρία πρέπει να είναι για την συγκεκριμένη παράβασή κι όχι για κάποια άλλη που έγινε χθες. Το παιδί πρέπει να γνωρίζει για ποια λανθασμένη παράβαση τιμωρείται.
Η καθοδήγηση λοιπόν που δίνεται σ’ ένα παιδί πρέπει να είναι ανάλογη με την ηλικία του.Little-Girl

Ένα μικρό παιδί πρέπει να μάθει να μαζεύει τα παιχνίδια του πριν το φαγητό η τον ύπνο από τον καιρό που είναι πολύ μικρό. Βάλτε λοιπόν από νωρίς ή κι από τώρα όσοι δεν έχετε ήδη βάλει όρια. Συζητήστε τα όρια και τους κανόνες με το παιδί σας αν είναι σε ηλικία  να πει την γνώμη του. Φυσικά όσο πιο νωρίς μαθαίνουμε στο παιδί μας (με αγάπη και στοργή) τι ακριβώς περιμένουμε απ’ αυτό και ποια είναι η θέση του στην οικογένεια τόσο πιο ευτυχισμένο, πιο επιτυχημένο και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση θα γίνει. Οι κανόνες και τα όρια δίνουν στο παιδί μια αίσθηση ασφάλειας και σιγουριάς. Φυσικά στα παιδιά αρέσει να δοκιμάζουν τους κανόνες αλλά πριν τολμήσουν να τους παραβούν ας γνωρίζουν  τουλάχιστον ποιοι είναι.  
Άρτεμις Ανδρέου!

Article Hits: {hits}299{/hits}

geroskipou

This information box about the author only appears if the author has biographical information. Otherwise there is not author box shown. Follow YOOtheme on Twitter or read the blog.

Pafos 2017

Cyprus Tourism Organisation

Bus Schedule